Tech

Zonnepanelen in 2023: hier moet je op letten

Zonnepanelen in 2023 hier moet je op letten
Foto: Pexels

Overweeg je in 2023 zonnepanelen aan te schaffen? Dan merk je vast dat er een heleboel bij komt kijken. De juiste panelen kiezen, het belang van live tracking en vooruitziende beslissingen zijn allemaal belangrijke overwegingen.

Zonnepanelen aanschaffen: vijf tips

Let op de volgende punten bij het kopen van zonnepanelen in 2023.

Advies 1: Verplaats je focus van zuid naar oost-west

Met een toenemend energieverbruik in de komende jaren is het verstandig om te anticiperen op je toekomstige behoeften. Traditioneel werden zonnepanelen op het zuiden geplaatst, maar de trend verschuift naar het benutten van meerdere dakzijdes. Dit komt door de afname van de salderingsregeling, waardoor het minder lonend wordt om overtollige zonne-energie terug te leveren aan het net.

Het is voordeliger om de opgewekte stroom direct in huis te gebruiken. Met een zuidelijke oriëntatie krijg je rond het middaguur een piek in energieproductie, die vaak hoger is dan je verbruik, waardoor je toch teruglevert aan het net. Verdeel je je panelen over oost en west, dan spreid je de energieproductie over de dag, waardoor je meer van de opgewekte energie zelf kunt gebruiken.

Advies 2: Bescherm je gegevens

Het monitoren van je zonnepanelen via je eigen wifi-netwerk maakt je systeem kwetsbaar voor cyberaanvallen. Om veiligheidsproblemen te voorkomen, zoals een hacker die toegang krijgt tot je systeem via gelekte wachtwoorden, is het verstandig een systeem te kiezen dat op 4G werkt en je data binnen de EU houdt.

Advies 3: Kijk verder dan de garantie van de fabrikant

Bij de kosten van zonnepanelen komt meer kijken dan alleen het product zelf; de installatie en nazorg dragen ook bij. Bovendien kan het lastig zijn om garantie te claimen. Daarom is het raadzaam om een Nederlandse leverancier te kiezen met veel ervaring in zonnepaneelinstallaties en goede klantenservice. Ga voor een stabiel bedrijf dat je over 25 jaar nog steeds kan helpen – dat is hoe lang zonnepanelen tegenwoordig meegaan.

Advies 4: Denk aan de toekomst

Het onbeperkt terugleveren van stroom aan het net is verleden tijd. Daarom is het belangrijk om een systeem te kiezen dat slim omgaat met energie, zoals het opslaan van stroom in je auto of thuisbatterij op het juiste moment. Zelfs als je die mogelijkheden nu nog niet hebt, is het handig om er rekening mee te houden bij de aanschaf van zonnepanelen. Stel jezelf vragen over de mogelijkheden van je omvormer, zoals het opladen van een DC-batterij, of je toekomstplannen om elektrisch te gaan rijden.

Advies 5: Hou het eenvoudig bij de aankoop van zonnepanelen

In 2023 zit de technische innovatie voornamelijk in de app met intelligente software. Probeer de installatie op je dak zo simpel mogelijk te houden. Hoewel er veel micro-omvormers beschikbaar zijn, zijn deze niet altijd nodig. Meer componenten kunnen leiden tot meer storingen. Dus als je een offerte krijgt voor een installatie met veel optimizers, vraag jezelf dan af of dit echt nodig is, of dat het een manier is om de offerte op te drijven.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!