Whisky prijzen stijgen: dit is waarom en of investeren de moeite waard is
-
Hidde de Visser
- •
- Food & Drinks
- •
- •

In de afgelopen decennia zijn de whisky prijzen aanzienlijk gestegen. Dit fenomeen geldt met name voor Schotse en Japanse whisky’s en, in mindere mate, voor Amerikaanse whisky’s. Afgelopen jaar zagen we bij single malts zelfs een prijsstijging van 21% ten opzichte van het jaar daarvoor. Hoe komt dit, maar misschien nog wel belangrijker: hoe weet je wanneer een prijs gaat stijgen?
Waarom stijgen de whisky prijzen?
Hoe weet je dat de whisky die je vandaag koopt morgen in waarde zal stijgen als je er verstandig in wilt investeren? Om antwoord te krijgen op die vraag moet je rekening houden met een aantal factoren. Deze oorzaken gaan we vandaag behandelen, zodat jij tijdens de koop van je eerstvolgende fles een verstandige keuze maakt. Of je het nou zelf opdrinkt of niet.
1. Het merk
In de 21ste eeuw is branding natuurlijk essentieel. Sommige Whisky distilleerderijen dateren uit de 18e eeuw, wat betekent dat ze een lange geschiedenis hebben. Een naam die al meer dan 200 jaar oud is heeft veel meer macht om de prijzen te verhogen, wat de markt sterk kan beïnvloeden.
En aangezien tijd een cruciaal onderdeel is bij het distilleren van whisky, vragen distilleerderijen over het algemeen meer voor oudere vaten. Bovendien worden er vandaag de dag ook gigantische bedragen uitgetrokken voor bijvoorbeeld marketingkosten. Hier moet allemaal rekening gehouden mee worden.
2. Oplage
De hoeveelheid flessen die een distilleerderij produceert heeft natuurlijk invloed op de prijs. Als er bijvoorbeeld maar 250 flessen bestaan van een bepaalde fles, zullen potentiële kopers meer geld over hebben om er een te bemachtigen. Uiteindelijk draait het allemaal om vraag en aanbod.
3. Productiekosten
Als we kijken naar de prijsstijgingen van vandaag de dag, denken wij dat productiekosten daar grote invloed op hebben. Denk aan de stijgende energiekosten. Het maken van whisky kost veel tijd en geld. Voordat het überhaupt whisky mag heten, moet de drank die uit de distilleerketel wordt gehaald minimaal drie jaar in een eikenhouten vat rijpen (in Schotland, tenminste).
4. Angel’s Share
Dit is een term die je misschien niet bekend voor komt. Door de natuurlijke verdamping tijdens het rijpingsproces gaat jaarlijks 1% tot 2% van de alcohol in het vat verloren. Dit percentage staat bekend als de Angel’s Share. Bedenk even – bij een whisky die dertig jaar heeft gerijpt, gaat dus minimaal 30% verloren. Het is nou eenmaal zo dat de drank steeds moeilijker te krijgen is, omdat er gewoonweg minder vaten over zijn om van te bottelen.
Investeren in whisky
Hoe ouder de whisky dus is, hoe meer je hieraan kan verdienen. Als we het hebben over whisky’s die ouder zijn dan 18 jaar, kunnen de whisky prijzen zelfs exponentieel stijgen. Toch moet je de whisky-investeringsmarkt met enige voorzichtigheid benaderen.
Zoals in elke markt waar veel geld te verdienen is, zijn er oplichters actief. Laat je dus altijd door iemand adviseren. 90% van de totale markt bestaat uit blended whisky. Dat is de reden waarom een belegging in single malt altijd de slimmere keuze is. Dit komt omdat er alleen bij single malt whisky een schaarste bestaat.