Life & Health

Hoe lang moet je wachten met seks als je met iemand date?

wachten met seks
Beeld: Warner Bros.

Hoe lang moet je wachten om seks te hebben als je met iemand aan het daten bent? Het is een vraag waar je brein waarschijnlijk al vaker op is vastgelopen. We kunnen je verklappen – volgens het onderzoek wat gedaan is – seks op een eerste date is vaker niet dan wel succesvol voor een toekomstige relatie, uitzonderingen daar gelaten. Maar wat is dan wel de juiste tijd? Daar komen we zo op. 

Hoe lang moet je wachten met seks?

Aan de andere kant wil je ook niet te lang wachten. Hoe vervelend is het dat je maandenlang met elkaar date, om er vervolgens achter te komen dat je seksueel niet compatibel bent met elkaar? Bovendien bestaat de kans dat je in de friend-zone beland als je te lang wacht. En veel guys weten hoe ijzingwekkend akelig de friend-zone is.

Vaak wordt er gesproken over ‘de gouden driehoek’. Daarmee bedoelt men na drie dates. Maar is er enige wetenschappelijke onderbouwing om dit te ondersteunen, of is het een urban myth? Sociale wetenschappers hebben hun hoofd hier vaak genoeg over gekraakt. De waarheid glashelder.

wachten met seks

Wat betekent ‘daten’ precies?

Daten is nogal een vage term. Het zal je dus niet verbazen dat er tot op heden nog geen specifieke datum is vastgesteld over de meest gebruikelijke tijd om seks te hebben als je met iemand aan het daten bent. Want wat is een date precies?

Telt uitgaan met een groep mensen ook? Of geldt het alleen als je een-op-een met iemand bent. De waarheid is – het is niet zinvol om na te denken over een precieze tijd om het te doen. Mensen zijn nou eenmaal anders. Toch is een onderzoek, uitgevoerd door de Journal of Sex Research, wel tot iets gekomen.

wachten met seks

Bijna 11.000 niet-getrouwde volwassenen deden eraan mee, en gaven antwoord op vragen over wanneer ze normaal gesproken seks hebben in de ‘date-periode’, en hoe dit verband hield met hun algemene tevredenheid in relaties. 76% van alle deelnemers hadden langer dan een jaar een relatie. 93% gaf aan seks te hebben met hun partner.

Oké, dat was een beetje een open deur. Hoe dan ook, 51% van de ondervraagden gaf aan zeker een paar weken te wachten met seks. 38% gaf aan seks te hebben op de eerste date, of binnen de eerste paar weken. 11% gaf aan seksueel contact te hebben nog voordat de eerste date had plaatsgevonden.

wachten met seks

Timing was onbelangrijk

De verschillen in de scores van de groepen waren zo minimaal dat er geen conclusies getrokken kan worden. De mensen die eerder seks hadden waren over het algemeen iets minder gelukkig. Dit kan echter te wijten zijn aan het feit dat seksuele passie en opwinding in de loop van een relatie langzamerhand iets afneemt. Dus guys, laat je door niemand iets wijsmaken. Het is tijd wanneer het tijd is, om het maar filosofisch af te sluiten.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!