Sports

Snus is dé guilty pleasure van je favoriete voetbalhelden

voetballers-snus
Foto: abvrockgroup

Ajax-doelman Jay Gorter was trending topic dit weekend. Hij verscheen namelijk als toeschouwer bij de oefenwedstrijd van zijn Ajax tegen FC Den Bosch. Nu was dat niet zo bijzonder, maar wel dat hij in beeld een zakje snus onder zijn bovenlip schoof. Alle media vielen over dit voorval in beeld, maar zo uniek is dit eigenlijk helemaal niet.

Wat is snus eigenlijk?

Snus is een methode waarbij je nicotine binnenkrijgt, zonder dat je hoeft te roken. Het is een soort theezakje dat je onder je bovenlip stopt en is overgewaaid vanuit Zweden. Het fenomeen kan een verslavende werking hebben, omdat de nicotine via de bloedvaatjes in de bovenlip en mond ook gewoon in je bloed terecht komen.

Het gebruik van snus gaat gepaard met risico’s, nicotine is immers een giftige stof. Je voelt je opgejaagd, want je hartslag gaat omhoog en je bloedvaten vernauwen zich. Je lichaamstemperatuur raakt uit balans en zodra je een tijdje geen snus hebt gebruikt, gaat je lichaam nerveus en geprikkeld reageren. Je wordt onrustig en onzeker, precies de symptomen van een verslaving. Doe het dus niet.

Veel voetballers aan de snus

Jay Gorter is dan misschien dit weekend gespot, maar in de voetbalwereld schijnt het een goed bewaard geheim te zijn. In 2020 deed Royston Drenthe al eens een boekje open tegenover Elfvoetbal. “Dit is snus, een tabak. Ik gebruik het sterkste modelletje. Het is heel erg populair onder voetballers, zeker onder de profs. Wesley Sneijder was degene die het in onze tijd bij Real Madrid bij mij introduceerde”. Volgens de oud-speler van onder andere Feyenoord en Real Madrid wordt het veelvuldig in de doofpot gestopt, terwijl vele voetballers het gebruiken bij wedstrijden.

Niet alleen in Nederland schijnt het een guilty pleasure van voetballers te zijn. Ook in de Engelse Premier League is het goed gebruik. Zo werden wereldsterren als Marcus Rashford, Raheem Sterling en Jamie Vardy al eerder ‘betrapt’ op het gebruik van het verslavende middel. Oud-Ajacied Bertrand Traoré zijn – net als Jay Gorter – daadwerkelijk door de camera gespot terwijl zij iets achter hun bovenlippen stopten.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!