Entertainment

National Video Game Day: van Pac-Man tot Call of Duty

videogames-dag
Foto: Enrique Guzmán Egas

Tijd om je oude Nintendo tevoorschijn te halen of gewoon een keer legitiem de hele dag achter je Xbox of PlayStation te kruipen. Het is namelijk internationale dag van de videogames. Van het allereerste videospel ooit, Pong, een eenvoudig spelletje tafeltennis, tot aan de ruim vijf miljoen spellen van nu. De gamewereld ontwikkelt zich in razend tempo en het is bijna niet meer bij te houden. Ben je een razendsnelle racer, fantasy-fanaat bent of hoor je bij de sportfans onder ons? Voor ieder type gamer zijn er tegenwoordig honderden, zo niet duizenden spellen. Kruip in die stoel en game on!

De geschiedenis van gamen

De eerste videospellen werden ontwikkeld in de jaren ’50 op universiteitscampussen. Dr. Edward Uhler Condon onthulde wat wordt beschouwd als het eerste voorbeeld van een videospel op de New York World’s Fair in 1940. Het spel welke hij presenteerde was gebaseerd op het wiskundige spel ‘Nim’ en op die tentoonstelling speelde zo’n 50.000 mensen als allereerste dit beruchte spel.

De gamewereld brak pas echt door in 1967 toen ‘Brown Box’ werd ontwikkeld. De oppervader van het gamen, Ralph Baer, ontwikkelde het en was het allereerste spel wat bedoeld was voor commercieel gebruik. Dit inspireerde Atari om Pong te creëren. Niet veel later volgde een tijdperk vol iconische spellen als ‘Donkey Kong’ en ‘Pac-Man‘.

Opkomst van Nintendo en de toekomst

In 1983 crashte de game-industrie. Daar zag Nintendo uit Japan juist kans om op in te springen. Ze brachten enkele van de meest populaire gamereeksen uit, zoals ‘Super Mario Bros’ en ‘The Legend of Zelda’. De spellen bleken recordbreakers. De concurrentiestrijd werd opgevoerd met de komst van Sega. Zij maakten de weg vrij richting de 3D-gaming. Tot op heden is de PlayStation 2 nog altijd de best verkochte spelcomputer ooit. Met zo’n 155 miljoen consoles wereldwijd wist Sony een belangrijke slag te slaan in de markt.

Het moderne tijdperk van gaming begon met de Sony PlayStation 3, Xbox 360 en de Wii. Sindsdien domineren videospellen alle digitale platforms met games die verkrijgbaar zijn in vele winkels en webshops. Met de opkomst van de gamewereld ontstonden er ook online gaming communities.

De toekomst van gaming ligt in de virtual reality. Grote bedrijven zoals Sony, Microsoft en Nintendo streven allemaal naar een grote doorbraak op het gebied van VR-gaming.

Gaming in cijfers

Uit onderzoek van Techradar blijkt dat de PlayStation 5 de beste console van 2023 is. Xbox-serie X is een goede tweede, gevolgd door de Xbox-serie S.

Best verkochte games aller tijden

 1. Minecraft – 238 miljoen verkochte spellen
 2. GTA 5 – 175 miljoen verkochte spellen
 3. Tetris – 100 miljoen verkochte spellen
 4. Wii Sport – 82,9 miljoen verkochte spellen
 5. PUBG: Battlegrounds – 75 miljoen verkochte spellen
 6. Mario Kart 8 – 60,5 miljoen verkochte spellen
 7. Super Mario Bros – 58,0 miljoen verkochte spellen

Meest verkochte spelconsole aller tijden

 1. PlayStation 2 – 157 miljoen consoles
 2. Nintendo Switch – 122,5 miljoen consoles
 3. Playstation 4 – 117 miljoen consoles
 4. Playstation – 102,5 miljoen consoles
 5. Nintendo Wii – 101,6 miljoen consoles
 6. Playstation 3 – 87,4 miljoen consoles
 7. Xbox 360 – 85 miljoen consoles

Hoog tijd dus om deze speciale dag te vieren met een van je favoriete games!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!