Life & Health

4x waarom het verstandig is om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten

4x waarom het verstandig is om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten

In Nederland geldt vooralsnog geen verplichting om je te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Daarom sluit je deze verzekering misschien niet af voor je bedrijf in Heerhugowaard. Je bespaart in dat geval aardig wat geld, want een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is behoorlijk duur. Toch moet jij je niet door de prijs laten leiden. Dit ene nadeel weegt namelijk niet op tegen de vele voordelen van een AOV. Om jou hiervan te overtuigen, zetten we in deze tekst vier redenen op een rijtje waarom het verstandig is om je te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid.

1. Je bent verzekerd van inkomsten

We starten direct met de voornaamste reden om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten voor je bedrijf. Met deze verzekering ben je altijd verzekerd van inkomsten. Raak je betrokken bij een ongeval of krijg je een burn-out en kun je hierdoor langere tijd niet meer werken? Dan hoef je niet bang te zijn dat je niet meer in je levensonderhoud kunt voorzien. Als je een AOV afsluit heb je namelijk recht op een maandelijkse uitkering bij arbeidsongeschiktheid.

Verwacht overigens niet dat je direct een uitkering krijgt vanaf het moment dat je arbeidsongeschikt bent. Bij het afsluiten van een AOV kies je namelijk een wachttijd. In deze periode heb je geen recht op een uitkering. Heb je voor een wachttijd van één maand gekozen? Dan ontvang je jouw eerste uitkering pas nadat je een maand arbeidsongeschikt bent.

2. Opdrachtgevers kunnen een AOV verplicht stellen

Wettelijk gezien is een arbeidsongeschiktheid nog niet verplicht voor ondernemers, maar toch zijn er opdrachtgevers die deze verzekering wel verplicht stellen. Ben je als zzp’er actief in de bouw? Dan kun je vaak niet om een AOV heen. Ook voor zelfstandig ondernemers in de zorgsector wordt een arbeidsongeschiktheidsverzekering vaak verplicht gesteld. Wanneer je deze verzekering niet afsluit, kun je klanten mislopen en dat kan uiteindelijk tot inkomensverlies leiden. Een AOV afsluiten kost weliswaar geld, maar deze kosten wegen niet op tegen het geld dat je mis kunt lopen als je deze verzekering links laat liggen.

3. Je hoeft je geen zorgen te maken

Heb je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten? Dan kun je behoorlijk wat stress ervaren. Dit is zeker het geval als je zzp’er bent. Er is dan immers niemand die jouw werk over kan nemen als je arbeidsongeschikt raakt, waardoor er ook geen geld binnenkomt. Als je een AOV afsluit, hoef jij je geen zorgen te maken over de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid.

Als je personeel in dienst hebt, blijft er geld binnenkomen als je arbeidsongeschikt bent. Toch is het ook dan verstandig om een AOV af te sluiten. Overweeg bovendien een verzekering eigenrisicodrager WGA af te sluiten. Hiermee ben je namelijk verzekerd voor de financiële risico’s van werknemers die in de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten terechtkomen.

4. Kans op arbeidsongeschiktheid is kleiner

Een vierde en laatste reden om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, is omdat de kans op arbeidsongeschiktheid hiermee kleiner is. Je kunt gebruik maken van preventiediensten die je helpen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld advies krijgen over een betere balans tussen werk en privé. Daarnaast kun je de hulp van een psycholoog inschakelen. Dit is bijvoorbeeld handig als je veel spanning en stress ervaart. Ondernemers met een AOV kunnen bovendien een medische check-up doen, zodat ze inzicht krijgen in hun gezondheid en conditie.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!