Rides

Drie verschillen tussen mannen en vrouwen als het om auto’s gaat

verschillen-mannen-vrouwen-autos
Foto: Unsplash

Mannen en vrouwen zijn niet hetzelfde als het om auto’s gaat. Wij mannen vinden ons natuurlijk de beste bestuurder, maar of dat zo is, laten we maar even in het midden. Want er zijn best wat verschillen tussen mannen of vrouwen. Zo gaat het onder meer om de voorkeuren voor een automaat of toch een schakelauto. En wie gaat er beter om met het milieu, nu het klimaat steeds belangrijker wordt? Daarnaast zijn er ook verschillen in bijvoorbeeld het afsluiten van bijhorende verzekeringen.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Er zijn grote verschillen tussen mannen en vrouwen als het om de auto gaat. Zo kiezen vrouwen vaak voor het tanken van minder brandstof, omdat ze bewuster omgaan met het klimaat en het milieu. Mannen letten meer op hun portemonnee en kiezen vaker voor alleen een WA-verzekering. Het geld wat je daarmee bespaart, kan dan weer mooi bij de aanschaf van een nieuwe bolide worden gelegd. Daarnaast kiezen mannen vaak voor duurdere auto’s, iets wat we ook terugzien in het staatje met de best verkochte auto’s van 2022.

Vrouwen sparen het milieu meer

Als we kijken naar wie er meer aandacht heeft voor het milieu, zijn het vooral de vrouwen die oog hebben voor de gevolgen van hun autorijden. Als het gaat om de aanschaf van een auto, kiezen wij mannen vaker voor een dieselauto. Voordeliger voor de portemonnee. Maar vrouwen kiezen vaker voor een betere brandstof die het milieu minder schaadt. De hoge brandstofprijzen hebben verder maar weinig effect op de keuzes van zowel mannen als vrouwen. Vrouwen kiezen er wel vaker voor om thuis te blijven of met de fiets naar het werk te gaan. Mannen zien dat soort keuzes vaak niet zitten. In plaats daarvan kiest de man liever voor de elektrische auto. Die is een stuk populairder onder mannen dan onder vrouwen. Elektrisch rijden blijkt namelijk onder mannen heel populair om het milieu te sparen. Vrouwen kiezen er liever voor om wat minder en langzamer te rijden.

Mannen kiezen vaker alleen WA-verzekering

Ook als het gaat om auto verzekeren zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen. De premies voor jonge bestuurders zijn behoorlijk gestegen in de afgelopen jaren. Dat jonge mannen dus vooral kiezen voor een autoverzekering die dekking biedt tegen de wettelijke aansprakelijkheid, is geen rare gedachte. Jonge mannen moeten namelijk meer premie betalen dan jonge vrouwen. De WA-autoverzekering is de verplichte autoverzekering die iedereen moet hebben. Het dekt alleen de kosten van de schade van de tegenpartij. Als je je eigen auto in de kreukels rijdt, worden die kosten helaas niet gedekt onder deze verzekering. Van de mannen kiest bijna de helft alleen voor een WA-verzekering, terwijl dat bij vrouwen maar 38 procent is. De kosten van de autoverzekering spelen een grote rol bij de keuze voor een bepaald soort autoverzekering. Een autoverzekering vergelijken is daarom beslist heel verstandig.

Vrouwen kiezen overigens vaker voor een uitgebreidere dekking, zoals bijvoorbeeld het geval is bij de beperkt-cascoverzekering. Verder kiest nog geen tien procent van de mannen voor een allriskverzekering.

Vrouwen rijden nieuwere auto’s

En hoe zit het dan met de aanschaf van nieuwere auto’s? Ook dat heeft deels weer te maken met de zorgen om het klimaat. Vrouwen bekommeren zich er nu eenmaal meer om, dus kiezen zij ook vaker voor jongere auto’s dan mannen. Bijna één op de vier mannen kiest voor een iets oudere auto, maar dan wel met een hoger vermogen. Zo rijdt ongeveer de helft van de mannen in een auto die ouder is dan vijftien jaar. Een kleine veertig procent van de vrouwen heeft een auto met die leeftijd. Vrouwen hebben ook een auto met minder Kilowatt dan mannen. Zo gek is dat ook niet, want het blijkt uit onderzoek van een Engelse leasemaatschappij dat verliefd worden op je auto vaak vooral een mannending is. Mannen hebben vaak een bijzondere relatie met hun auto. Zo maken ze bijvoorbeeld expres een ritje omdat ze de auto sexy vinden en het wassen van de auto wordt vaak gebruikt als excuus.

Een merk dat regelmatig nieuwere auto’s uitbrengt, is Volkswagen. Dit is het punt wat mannen en vrouwen het minste verdeelt voor wat betreft hun keuze voor auto’s. Zowel jonge mannen als jonge vrouwen kiezen vaker een Volkswagen. Mannen rijden vaker in een Volkswagen Golf, terwijl vrouwen vaker in een Volkswagen Polo rijden. Ook de Opel Corsa is populair onder zowel mannen als vrouwen. Daarbuiten zijn er juist grote verschillen qua keuzes; waar de BMW-3 serie erg populair is onder mannen, is dat bij vrouwen juist helemaal niet zo.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!