Money & Career

VanMoof op randje faillissement: dit gaan we vooral niet missen van het fietsenmerk

vanmoof-faillissement-elektrische-fiets
Bron: Instagram @vanmoof

Het Nederlandse e-bikebedrijf VanMoof staat op het punt om failliet te worden verklaard. Het noodlijdende bedrijf heeft uitstel van betaling gekregen. VanMoof moet binnen twee maanden een oplossing voor de financiële problemen vinden, anders gaat de stekker eruit. Ondertussen staan er talloze klanten voor een dichte deur. Zij zullen veel dingen niet missen van het fel bekritiseerde bedrijf. Ze willen hun fiets of geld terug. We hebben de feiten op een rijtje gezet.

Tesla onder de fietsen

Toen VanMoof in mei 2009 door Taco en Ties Carlier werd opgericht, konden ze niet vermoeden dat het bedrijf in korte tijd uit zou groeien tot een wereldwijd succes. VanMoof won in 2011 zelfs een Red Dot Design Award voor het ontwerp van de Düsenjäger. Op het hoogtepunt leverde het bedrijf in 25 landen fietsen, die zich van andere e-bikes wist te onderscheiden door het minimalistische ontwerp. De geïntegreerde gsm-technologie, bluetooth en display zijn kenmerkend voor deze e-bikes.

De ‘Tesla onder de fietsen’ wist een paar jaar geleden opnieuw de Red Dot Design Award binnen te slepen met het ontwerp van de modellen S3 en X3. Op dat moment waren de eerste financiële scheuren in het bedrijf al zichtbaar. In het jaarverslag van 2021 liet het bedrijf weten dat de kosten voor reparaties hoger uitvallen dan verwacht. De garantieregeling die op dat moment van toepassing was bleek een killer voor VanMoof, maar dat hebben ze zelf veroorzaakt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door VanMoof (@vanmoof)

Onderdelen van eigen merk VanMoof

Eigenaren van e-bikes van VanMoof klagen steen en been over de slechte service en extreem lange wachttijden voor reparaties van fietsen. Het probleem ligt bij het feit dat de gebruikte onderdelen van het eigen merk zijn. De productiekosten van deze onderdelen vallen hoger uit dan verwacht, waardoor reparaties langer duren. Sommige klanten moesten maanden wachten tot ze hun fiets terug kregen.

Het lijkt erop dat VanMoof ten onder gaat aan zijn eigen succes. Door de expansie en de stijging van de omzet namen ook de verliezen toe. In zowel 2020 als in 2021 leed het bedrijf 80 miljoen euro verlies. Investeerders trokken zich terug, waardoor het kapitaal nog verder slonk. De productie ligt op het moment van schrijven stil, evenals de reparaties van talloze haperende e-bikes.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door VanMoof (@vanmoof)

Generatie van elektrische fietsen

Veel klanten staan nu voor een dichte deur en hopen dat ze hun fiets nog terugzien. In tegenstelling tot KNAAP lijkt het einde oefening voor deze Nederlandse fabrikant van e-bikes, die destijds handig in wist te spelen op de groeiende vraag naar elektrische fietsen. VanMoof heeft inmiddels de eigen deuren van winkels in twintig steden gesloten. Dit leidde tot woede van veel klanten die hun fiets hadden achtergelaten voor reparatie.

Voor goede service kun je uitwijken naar alternatieve e-bike leveranciers als Cortina. De Cortina E-Lett heeft eenzelfde strakke design als de VanMoof, maar op meer dan 1000 service locaties kun je zorgeloos terecht voor vragen en onderhoud. Mocht je dus toch in stijl door de stad willen scheuren, ga dan even langs bij de fietsendealers die Cortina verkopen. Zo kom je tenminste fashionable early op je werk aan.

Cortina E-Lett

Mensen die voornemens zijn om een elektrische fiets te kopen, kunnen beter zoeken naar een alternatief. Er zijn kwalitatief goede elektrische fietsen te koop bij Lidl. Op de website kun je gebruikmaken van een handige keuzehulp, zodat je de e-bike kunt uitzoeken die bij jou past. Klanten die nog op een fiets van VanMoof wachten kunnen alleen maar hopen dat het bedrijf binnen twee maanden een oplossing weet te vinden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door VanMoof (@vanmoof)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!