Life & Health

9 tekenen van laag testosteron en hoe je ze kan herkennen

tekenen laag testosteron herkennen

Testosteron is een belangrijk hormoon voor mannen. Een laag testosteronspiegel kan leiden tot verschillende symptomen die de kwaliteit van leven van mannen sterk kunnen beïnvloeden. Maar hoe weet je eigenlijk of je een laag testosteron hebt? In deze tekst geven we je 9 symptomen die kunnen aantonen dat je testosteron laag is.

1. Laag libido

Een verminderd libido is een veelvoorkomend symptoom van een laag testosteron bij mannen. Dit kan leiden tot een afname van seksuele verlangens. Mannen kunnen ook moeite hebben om een orgasme te bereiken of ervaren ook minder intensiteit in hun orgasmes.

2. Spierafname

Testosteron helpt bij de opbouw van spieren en ondersteunt de spierkracht en spiermassa bij mannen. Een laag testosterongehalte kan leiden tot een afname van spiermassa en -kracht, waardoor mannen zich zwakker kunnen voelen en moeite hebben met het groeien van hun spieren.

3. Erectieproblemen

Erectieproblemen kunnen ook veroorzaakt worden door een laag testosterongehalte. Het kan moeilijker worden om een erectie te krijgen of deze lang genoeg te behouden.

laag libido door testosteron

4. Penis- en bal verkleining

Een laag testosterongehalte kan leiden tot een vermindering van de grootte van de penis en de testikels. Meestal zie je dat naarmate mannen ouder worden, de grootte van hun jongeheer afneemt. Dit heeft met name te maken met een afname in testosteron.

5. Gewichtstoename

Testosteron speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de stofwisseling en het verbranden van vet. Een laag testosterongehalte kan leiden tot gewichtstoename, met name rond de buik. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op diabetes, hoge bloeddruk en hartziekten. Ook kan je last krijgen van man boobs door laag testosteron.

gewichtstoename testosteron

6. Geheugenproblemen

Cognitieve functies, zoals het geheugen en de mentale helderheid, worden ook sterk beïnvloedt door testosteron. Een laag testosterongehalte kan leiden tot geheugenproblemen, verminderde concentratie en mindere mentale helderheid.

7. Slecht humeur

Testosteron speelt ook een belangrijke rol bij de stemming en het emotionele welzijn. Een laag testosterongehalte kan leiden tot prikkelbaarheid, angst, depressie en een slecht humeur.

slecht humeur laag testosteron

8. Botverlies

Testosteron speelt een belangrijke rol bij het behoud van de botdichtheid. Lage testosteronspiegels kunnen leiden tot verlies van botmassa, waardoor de botten gemakkelijker kunnen breken.

9. Haarverlies

Testosteron speelt ook een rol bij de haargroei. Lage testosteronspiegels kunnen leiden tot een vermindering van de haargroei, met name op het gezicht, de borst en de benen. Mocht je kaler aan het worden zijn, kan dit zomaar komen doordat je testosteron lager wordt.

haarverlies verminderd testosteron

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!