Life & Health

Storm in Nederland: dit zijn de gevolgen van een tornado

storm-nederland-gevolgen
Foto: Freepik

It’s that time of the year again. We weten ieder jaar dat die dag er gaat komen, storm in Nederland! Het hele land is in rep en roer. We zien de meest bizarre filmpjes op het internet voorbijkomen. Van wegwaaiende mensen op fietsen tot aan de meest aparte voorwerpen dat de straat over waaien. Storm Poly heeft ons land bereikt en code rood is afgegeven. Zoals gewoonlijk schieten we in paniek, maar wat zijn nu de meest voorkomende gevolgen van zo’n tornado?

Gevaarlijk vervoer tijdens storm

Code rood betekent windstoten aan land van zo’n 100 tot 120 kilometer per uur en ontstaat er een tornado. Het eerste bericht waar we altijd op wachten is een melding van de NS. Hoe komt het toch dat het minste of geringste problemen oplevert bij de NS? Harde wind levert namelijk meerdere problemen op. Neem nu bijvoorbeeld losse takken of bomen die op het spoor of op de bovenleiding terechtkomen, levensgevaarlijk.

Het alternatief om met de auto te gaan is ook niet gevaarvrij. Vrachtwagens en automobilisten met aanhangers worden in het bijzonder gewaarschuwd. Toch lopen ook personenauto’s en vooral fietsers gevaar. Windstoten kunnen je voor verrassingen laten staan.

Dan nog misschien wel wat je het minst graag doet tijdens een storm in Nederland: vliegen. Door zijwind gaan landingsbanen dicht. Hetzelfde aantal vliegtuigen moet gebruik maken van minder landingsbanen en dat gaat natuurlijk niet. Daarnaast moeten vliegtuigen meer afstand van elkaar houden gezien de complicaties die bij een opstijging of landing kunnen optreden.

Moet ik werken tijdens storm in Nederland?

Sommige beroepen kunnen gevaarlijk zijn om uit te oefenen tijdens een storm. Mensen werken thuis en durven de straat niet op, gezien dit wordt afgeraden door het KNMI. Toch moeten zij boodschappen hebben voor avondeten, óf wordt het een avond pizza bestellen? Deze pizza’s moeten geleverd worden door de maaltijdbezorgers die het altijd extreem druk hebben tijdens een storm in Nederland.

Ook bouwvakkers lopen gevaar. Bouwplaatsen bestaan nog vaak uit losliggende onderdelen die gebruikt moeten worden voor de bouw. Daarnaast werken zij geregeld op steigers. Laten we ze dit even afraden vandaag, morgen is er weer een dag.

Neem ook de dakdekkers of de leggers van zonnepanelen. Met windstoten van wel 120 kilometer per uur is dat natuurlijk levensgevaarlijk. De hardste windstoten vinden echter op zee plaats. Hier heeft de wind vrij spel en vissers wordt dan ook sterk afgeraden thuis te blijven.

Vakantiegangers opgelet

Dan degenen die vakantie vieren in eigen land. Een prachtig alternatief, maar met dit weer kan het gevaarlijk zijn. Heb jij je tentje opgezet in Zeeland, bij één van de heerlijke badplaatsen of op de Wadden? Inpakken maar en zoek een veilig alternatief. Tenten en caravans staan vaak op campingplaatsen omringd door bomen. Daarnaast zijn tenten bevestigd met haringen welke weerstand bieden tegen wind, maar een storm in Nederland is toch echt een ander verhaal.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!