Social media voor het slapen gaan: dit zijn de drastische gevolgen
-
Dirk
- •
-
Dirk
- •
- Life & Health
- •
- •

Tegenwoordig scrolt bijna iedereen nog even door social media voor het slapen gaan. Alhoewel mensen denken dat deze bezigheid ontspannend kan werken, heeft het mogelijk toch negatieve gevolgen voor de kwaliteit van je slaap. Maar wat gebeurt er precies als je social media bekijkt voor het slapen en welke app zorgt voor de slechtste slaapkwaliteit?
Kwaliteit van slaap en hoe snel je in slaap valt
Onlangs bracht Sleepjunkie, een Amerikaanse website, een onderzoek naar buiten over de relatie van social media apps en slaap. Onderzocht werd hoe snel mensen in slaap vielen na het gebruik van verschillende apps. Ook werd onderzocht hoe het gebruik van deze apps de remslaap beïnvloedt. Periodes van remslaap zijn een belangrijk onderdeel van de kwaliteit van de slaap. Normaal gesproken heeft een volwassen persoon tussen de 25 en 30% remslaap nodig.
Mensen die meededen aan dit onderzoek droegen een smartwatch waarmee alle gegevens gemeten werden. Gemeten werd dat mensen die geen social media gebruikten voor het slapen gaan gemiddeld 25 minuten nodig hadden om in slaap te komen.
Deze apps beïnvloeden je slaapkwaliteit het meest
Het populaire TikTok was de app die de slaap van de deelnemers het meest beïnvloedt. De remslaap bij de gebruikers van deze app was slechts 14%. Ook duurde het een uur en zeven minuten voordat deze mensen in slaap vielen. Op plek twee en drie komen Instagram en Snapchat. Bij Instagram werd 15,5% remslaap behaald en duurde het 58 minuten om in slaap te vallen. Bij Snapchat was dit 16% en 56 minuten. Deze populaire apps zorgen er dus voor dat de remslaap bijna halveert en de tijd om in slaap te komen verdubbelt.
Ook werden er andere apps onderzocht, met de volgende resultaten:
- Twitter: 18% & 50 minuten
- Facebook: 19.5% & 45 minuten
- Pinterest: 19.5% & 38 minuten
- YouTube: 19.5% & 32 minuten
- WhatsApp: 21% & 34 minuten
- Tumblr: 21.5% & 39 minuten
- Reddit: 21.5% & 35 minuten
Waarom beïnvloeden social media apps onze slaap?
Een telefoonscherm geeft blauw licht af, wat een nadelig effect heeft op de serotonine levels in ons brein. Ons brein maakt serotonine aan om kwalitatieve slaap te krijgen. Daarnaast geeft sociale media ons brein dopamine en adrenaline. Door de adrenaline blijf je meer alert, wat nadelig is als je snel in slaap wilt vallen. Daarnaast zorgt de dopamine ervoor dat je blijft scrollen zodat er kleine stofjes in je brein worden aangemaakt die je gelukkig laten voelen.
Om de beste slaap te behalen is het het beste om je telefoon helemaal buiten je kamer te leggen. Als je dan toch je telefoon in je kamer wilt hebben voor bijvoorbeeld je wekker, is het handig om social media apps te vermijden. Daarnaast kan een blauw licht blokkerende bril helpen om de negatieve effecten van een blauw scherm tegen te gaan!