Life & Health

Dit zijn de 5 slechtste ochtendroutines om je dag mee te starten

slechtste-ochtendroutines-dag-starten

Als je net wakker bent dan zit je niet te wachten op drukte en al het andere wat je brein overprikkelt. Veel mensen willen eerst een kop koffie voordat ze aan hun dag beginnen, en scrollen ondertussen in alle rust door de tijdlijnen van hun social media-kanalen. Veel mensen staan op stand-by als ze net wakker worden, en hebben dan ochtendroutines die eigenlijk helemaal niet goed voor de gezondheid zijn, en dat merken ze tijdens de rest van de dag.

Slechte ochtendroutines om de dag te starten

Je wilt het liefste zo energiek mogelijk opstaan, om daarna de rest van de dag in een positieve bui lekker productief aan het werk te gaan. Helaas is bij sommige personen het tegendeel waar, en moeten ze zichzelf uit bed slepen om aan de dag te beginnen. Hoe kan dat toch? Maar belangrijker is de vraag; hoe verander ik deze slechte ochtendroutines? Met alleen een eiwitrijk ontbijt en een kop sterke koffie kom je er niet.

Als je slechte ochtendroutines afleert dan zul je zien dat de rest van de dag een stuk soepeler verloopt. Het is even wennen, want je lichaam en geest zijn nu eenmaal gewend aan standje ‘stand-by’ als je net je ogen open doet. Het veranderen van ochtendroutines is gewoon een kwestie van doen. Op een gegeven moment zul je zien dat je conditionering is veranderd, en daarmee ook die slechte ochtendroutines. We zetten er vijf op een rijtje.

Slechte ochtendroutines gewoontes

1. Je wekker blijven snoozen

Veel mensen snoozen hun wekker, om vervolgens nog even vijf minuten lekker te blijven liggen. Dit is verre van verstandig, want door het snoozen raakt je brein in de war, en krijgt het een stressimpuls dat tot wel vier uur na opstaan kan duren. Je kunt het beste de wekker aan de andere kant van de kamer leggen, want dan moet je je bed wel uit om de wekker uit te zetten.

Nu denk je van; ‘maar mijn smartphone is mijn wekker’. In dat geval kunnen we als extra tip geven dat het onverstandig is om op je smartphone te scrollen voordat je gaat slapen. Leg deze dus aan de andere kant van de kamer, en geniet van een goed boek voordat je gaat slapen. Laat je mobiele telefoon ook even liggen nadat je de wekker hebt uitgezet, en neem een lekkere douche tijdens het wakker worden.

snoozing ochtendroutines

2. Meteen je smartphone gebruiken

We gaven het voorzetje hierboven al. Maar liefst 75% van de mensen die net wakker zijn pakken meteen hun smartphone om hun mail te checken, op social media te zitten, of om een andere reden. Er is onderzoek gedaan naar de effecten ervan, en de uitkomsten zijn verre van positief. Een huisarts van Rush University Medical Group heeft eerder tegen de Huffington Post gezegd dat het checken van je mobiele telefoon een van de slechtste routines is na het ontwaken.

Als je na het slapen meteen op je mobiel gaat scrollen dan krijg je een overdosis aan informatie binnen, en 80 procent van die informatie is nieuws waar je geen vat op hebt. Volgens de huisarts laat je hiermee je brein gijzelen, waardoor relaxed wakker worden onmogelijk wordt. Je stresslevel zal toenemen, en dat is een slecht begin van je dag. Je kunt beter wat anders gaan doen, zoals rustig ontbijten of een meditatie.

smartphone ochtendroutines

3. Niet naar je mentale gezondheid luisteren

Niet alleen je lichaam, maar ook je geest zal jou een signaal geven als je niet goed bezig bent, en gewend bent aan slechte ochtendroutines. Als je jezelf niet de tijd geeft om rustig wakker te worden (of op te starten) dan werkt dat een burn-out in de hand. Als je na het ontwaken standaard een kwartiertje tijd inpland om je geestelijke gezondheid de nodige aandacht te geven, dan zul je zien dat de rest van de dag een stuk soepeler verloopt.

Dus uit bed springen, en meteen achter je laptop of gehaast in de auto gaan zitten past binnen de slechtste ochtendroutines die je kunt bedenken, want je bent geen machine die zomaar aan- en uitgezet kan worden. Zelfs als je de wekker een voor dit doel kwartiertje vroeger zet dan zul je zien dat je op een gegeven moment een stuk relaxter in je vel zit, en daarmee een stuk positiever en productiever op je werk bent.

mentale gezondheid ochtendroutines

4. Een gehaast ontbijt

Ten eerste is het van belang dat je rustig de tijd neemt om te ontbijten. Niet alleen je hersenen, maar ook je spijsverteringssysteem heeft tijd nodig om op te starten. Begin dus met een ontbijt dat niet teveel suikers en bewerkte ingrediënten bevat. Als je een te grote hoeveelheid suiker tot je neemt dan heb je de illusie dat je er tegenaan kan, maar na een paar uur kickt die suikercrash in, en word je humeurig en krijg je honger.

Je kunt ervoor kiezen om brood te eten dat veel volkoren bevat, en ook magere yoghurt met fruit is aan te raden. Koffie staat bij de meeste mensen op de eerste plek van drankjes die na het ontwaken worden gedronken, maar eigenlijk is koud of lauw water het beste middel om wakker te worden en het spijsverteringstelsel op gang te brengen. Een gehaast ontbijt staat bij veel mensen op het lijstje met de slechtste ochtendroutines.

ontbijt ochtendroutines

5. Je hoofd onvoldoende leeg maken

Het is wetenschappelijk bewezen dat visualiseren je mindset een positieve boost kan geven. Voordat je gaat slapen visualiseer je dat je de volgende dag vrolijk en energiek op gaat staan, en dat helpt. Als er nog dingen zijn die je moet regelen, of die je dwarszitten, dan schrijf je dat op voordat je gaat slapen. Op deze manier is dat ‘uit je hoofd’ en krijgt je geest de welverdiende rust die het nodig heeft. Wakker worden met een ‘vol hoofd’ is een van de slechtste ochtendroutines.

Hetzelfde geldt voor de volgende dag. Als je na het ontwaken even de tijd neemt om positieve affirmaties tot je te nemen, dan zul je zien dat je een stuk relaxter, positiever, en energieker aan de dag begint. Kortom; neem de tijd om wakker te worden, en zie de bovenstaande tips als een investering voor de rest van de dag. Als je deze slechte ochtendroutines hebt afgeleerd dan merk je vanzelf dat het leven een stuk makkelijker wordt.

hoofd leegmaken ochtendroutines

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!