Life & Health

Dit zijn de 5 slechtste dingen die je kan doen na een workout

slechtste-dingen-na-workout
Dit zijn de slechtste dingen die je kan doen na een workout. (Foto: Freepik)

Je hebt zojuist een intensieve training achter de rug en voelt je voldaan en trots op jezelf. Maar voordat je op de bank ploft en je overgeeft aan ontspanning, zijn er een paar dingen die je moet weten. Het is belangrijk om na je training de juiste stappen te nemen om je lichaam te ondersteunen bij het herstelproces. Hier zijn de vijf slechtste dingen die je kunt doen na je training en waarom je ze moet vermijden.

1. Word geen bankhanger

Na een intensieve training kan het verleidelijk zijn om neer te ploffen op de bank en de rest van de dag door te brengen in een horizontale positie. Dit is echter een slecht idee. In plaats daarvan is het belangrijk om lichte activiteiten te blijven doen om de bloedsomloop op gang te houden.

Een wandeling maken, lichte cardio na het trainen, wat rek- en strekoefeningen doen of zelfs het huishouden bijhouden, kan helpen om de afvalstoffen uit je spieren te verwijderen en het herstelproces te bevorderen. Dus vermijd het bankhangen en blijf in beweging.

spierherstel na workout

2. Onderschat niet het belang van herstel

Zelfs na een korte of makkelijke training is het essentieel om je lichaam de nodige hersteltijd te geven. Dit betekent niet dat je meteen weer voluit moet gaan. Professionele atleten weten dat herstel een belangrijk onderdeel is van hun trainingsschema. Daarom hebben deze mensen vaak een deload week in hun trainingsschema!

Het is belangrijk om je lichaam voldoende tijd te geven om te herstellen. Dit kan betekenen dat je een rustdag neemt, een lichte training doet of jezelf trakteert op een herstellende massage. Door voldoende aandacht te besteden aan herstel, kun je blessures voorkomen en je prestaties verbeteren.

3. Zorg voor de juiste voeding na je training

Net als de juiste voeding voor een workout, heeft je lichaam na een intensieve training brandstof nodig om te herstellen en zich weer op te bouwen. Het is essentieel om binnen 20 tot 30 minuten na je training te eten en te drinken om je energie aan te vullen.

Kies voor snacks die eiwitten, wat vet en complexe koolhydraten bevatten. Dit kan bijvoorbeeld een eiwitshake met banaan zijn of een handvol noten met een stuk fruit. Door de juiste voeding te eten, geef je je lichaam de bouwstenen die het nodig heeft om te herstellen en spiergroei te bevorderen.

spiergroei bevorderen

4. Blijf niet in je sportkleding

Het lijkt misschien verleidelijk om je sportoutfit aan te houden, vooral als je geen andere plannen hebt voor de rest van de dag. Echter, dit is een vergissing die je moet vermijden. Door in je bezwete kleding te blijven, creëer je een broedplaats voor bacteriën die onaangename geurtjes en huidirritaties kunnen veroorzaken.

Trek onmiddellijk droge kleding aan om jezelf fris en comfortabel te houden. Het liefst spring je natuurlijk eerst nog even onder de douche om de bacteriën van je af te spoelen. Daarnaast helpt het dragen van warme kleding je spieren warm en los te houden, wat het herstel ten goede komt.

5. Vermijd zware klusjes

Na een intensieve training zijn je spieren vermoeid en vatbaarder voor blessures. Het is belangrijk om jezelf wat tijd te gunnen om te herstellen voordat je jezelf in zware klusjes stort, zoals het tillen van zware voorwerpen of het uitvoeren van intensieve huishoudelijke taken.

Overbelasting kan leiden tot blessures en het herstelproces vertragen. Zeker als je door overbelasting een periode minder intensief kan trainen. Het is daarom belangrijk om naar je lichaam te luisteren en het de rust te geven die het nodig heeft.

spiergroei na workout

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!