Money & Career

Lieke Martens heeft op één na hoogste salaris van dit WK

salaris-wk-vrouwen-voetbal
vlnr: Lieke Martens, Sherida Spitse, Victoria Pelova, Daniëlle van de Donk (Foto: Instagram @oranjeleeuwinnen)

Het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen is vandaag van start gegaan. Eerste topic wat dan weer uit de schuur wordt gehaald is de salarisverschillen in het mannen- en vrouwenvoetbal. Ook nu is het weer raak, maar natuurlijk had de FIFA dit al verwacht. Zo kwamen zij al met een besluit dat iedere vrouw die deelneemt aan het WK, minimaal al 30.000 US Dollars krijgt. Maar hoe zit het met de vaste salarissen van de speelsters? We hebben de best betaalden op een rijtje gezet.

Verhoogde salarissen in vrouwenvoetbal

Ja, de FIFA voegde daad bij het woord en reserveerde meer geld voor het vrouwenvoetbal. Zo komen ze stapje voor stapje dichter en dichter bij de mannen. Dat blijkt echter niet zo te zijn, want waar de vrouwen steeds betere contracten krijgen, krijgen de mannen dit ook. De kloof is minder klein dan de FIFA het doet lijken. Kijk alleen al naar het prijzengeld op het eindtoernooi.

Door een flinke investering te doen in de vrouwentak van de sport, lijken de sporters meer tevreden te geraken. De aandacht wordt zo van de mannen tak afgehaald, maar cijfers spreken het tegendeel. Bijzonder feitje is dat de FIFA zelfs bezuinigd in de trofee voor het vrouwen eindtoernooi.

Statistieken Prijzengeld vrouwen in vergelijking met mannen
Paars: prijzengeld WK voor mannen | Geel: prijzengeld WK voor vrouwen (grafiek: FIFA, FIFPRO)

Verschil in WK-trofee

De officiële WK-vrouwen trofee is zo’n 45 cm lang en gemaakt van sterling zilver, bekleed met 23-karaats geel- en witgoud. In 2015 werd de trofee op een waarde geschat van ongeveer $30.000. Dit staat in schril contrast met de WK-trofee voor heren, die is vervaardigd van 18-karaats goud en heeft een geschatte waarde van $150.000, vijf (!) keer zoveel dus.

WK-speelsters met hoogste salaris

Laten we vooral genieten van het komende WK voor vrouwen. Een aantal van hen voetbalt een rijkelijk belegde boterham bij elkaar. Hieronder vind je de zeven grootverdieners van het huidige wereldkampioenschap.

1. Sam Kerr

Volledige naam is Samantha May Kerr. De aanvalster van Australië en Chelsea is de grootverdiener van dit WK. De smaakmaakster strijkt jaarlijks zo’n 536.000 euro op. Dit staat in schril contrast met de best verdienende voetballer op het WK voor mannen. Dat was Lionel Messi met een bruto jaarsalaris van 34 miljoen euro.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sam Kerr (@samanthakerr20)

2. Lieke Martens

Onze Oranje Leeuwin verdiende in haar periode bij FC Barcelona nog een mooie €250.000,-. Met haar transfer naar Paris Saint-Germain wist ze echter haar loon te verdubbelen! Nu mag ze 500.000 euro per jaar incasseren, dat is bijna €2000 per dag.

3. Alex Morgan

De teamcaptain van de nationale ploeg van de USA is bloedmooi en verdient ook nog eens lekker. Jaarlijks kan zijn rekenen op een salaris van net iets boven de €400.000,-.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Alex Morgan (@alexmorgan13)

4. Megan Rapinoe

De voorvechter van gelijke rechten tussen vrouwen en mannen mag inmiddels dan wel 38 jaar zijn, maar zit nog altijd bij de selectie voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. De buitenspeelster verdient net iets minder dan haar teamgenote Morgen en moet het doen met omgerekend precies 400.000 euro. De laatste jaren schijnt dit bedrag echter wel langzaam teruggelopen te zijn.

5. Julie Ertz

Ook nummer vier uit de lijst is afkomstig uit de Verenigde Staten en ook zij zal de Oranjeleeuwinnen treffen in de groepsfase. Jaarlijks verdient de speelster van de Chicago Red Stars een slordige €385.000,-.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Julie Ertz (@julieertz)

6. Ada Hegerberg

De eerste winnares voor de Ballon d’Or voor vrouwen mag jaarlijks 370.000 euro bijschrijven op haar rekening. Met Noorwegen hoopt zij de finale te halen, waardoor zij bijna een volledig jaarsalaris aan prijzengeld mag gaan incasseren.

7. Marta

Icoon uit de vrouwen voetbalwereld en zij wordt gezien als ‘de beste ooit’. Het wordt haar zesde (!) wereldkampioenschap en is meervoudig Player of the Year-winnares. Met haar voetbalkunsten verdient ze €357.000 per jaar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door sportv (@sportv)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!