Money & Career

Dit vorstelijke bedrag betalen wij jaarlijks als uitkering aan Koning Willem-Alexander

Foto: © RVD - Paul Tolenaar

Wist je dat wij jaarlijks miljoenen betalen aan salarissen voor het Koninklijk Huis? Als koning van Nederland ontvangt Willem-Alexander jaarlijks een riant salaris van het Rijk. Maar hoeveel bedraagt deze uitkering eigenlijk? En waaruit bestaat deze precies? In deze tekst duiken we dieper in op het salaris van Koning Willem-Alexander!

Koninklijke uitkeringen en wetten

Volgens de Grondwet heeft de koning recht op een jaarlijkse uitkering van het Rijk. Daarnaast bepaalt de Wet Financieel Statuut van het Koninklijk Huis wie van het Koninklijk Huis nog meer een jaarlijkse uitkering ontvangt. Dit zijn onder andere de partner van de koning(in), de vermoedelijke troonopvolger en zijn of haar partner. Maar ook Beatrix krijgt gewoon nog een jaarlijkse uitkering op haar rekening gestort!

De uitkeringen bestaan uit een A-component voor het inkomen en een B-component voor personele en materiële uitgaven. Deze uitkeringen zijn belastingvrij, wat betekent dat er geen loon- en inkomstenbelasting over betaald hoeft te worden. Functionele kosten voor het Koninklijk Huis, bijvoorbeeld voor het paleis, worden nog eens betaald uit de begrotingen van ministeries. Voor 2023 is er maar liefst € 32,1 miljoen gereserveerd voor functionele kosten!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Het salaris van Koning Willem-Alexander

In 2023 bedraagt de totale uitkering van Koning Willem-Alexander € 6.408.000, bestaande uit een A-component van € 1.035.000 en een B-component van € 5.373.000. Wist je dat voormalige staatshoofden een uitkering blijven ontvangen zolang ze lid zijn van het Koninklijk Huis? Dus zelfs als Amalia zo meteen op de troon zit, zal Willem-Alexander een gigantisch bedrag ontvangen. Zo ontvangt Beatrix in 2023 nog zo’n € 1.739.000 vanuit het rijk!

Hoewel het salaris van Koning Willem-Alexander niet het hoogste ter wereld is, roept het toch regelmatig vragen op over de rechtvaardigheid van het ontvangen bedrag. Zeker gezien het feit dat Nederland een relatief klein koninkrijk is en er regelmatig discussies zijn over de besteding van belastinggeld. Maar gelukkig kan Prins Pils hier wel genoeg biertjes van halen om de torenhoge kosten van Koningsdag wat te drukken!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!