Money & Career

Zoveel verdient een Nederlands elftal speler per wedstrijd

salaris-nederlands-elftal-per-wedstrijd
Foto: Instagram @frenkiedejong

Het Nederlands elftal is hard op weg om zich te kwalificeren voor het EK voetbal in Duitsland van 2024. Groepshoofd Frankrijk heeft de beste papieren, maar door de winstpartijen van de afgelopen interlandperiode staan ze er rooskleurig voor. Als we de spelers mogen geloven is het iets magisch, het Oranjeshirt dragen. Het verdedigen van de Nederlandse vlag is met geen geldbedragen uit te drukken, maar voetballers zouden voetballers niet zijn als zij toch een mooi slaatje weten te slaan uit zo’n interlandwedstrijd. Wij zochten voor je uit wat voor bedrag onze Nederlands elftal spelers krijgen per wedstrijd.

Wel een beloning, lang geen bekroning

Het wordt weer eens tijd voor een grote prijs. Na het succes van 1988 is het stil en droog gebleven. Inmiddels 35 jaar geleden kroonde Nederland zich tot Europees kampioen. In 2010 waren we dichtbij, maar net niet helemaal.  Schitteren in Oranje op zo’n eindtoernooi, daar droomt ieder kind van. We herinneren ons allemaal nog het eerste eindtoernooi wat we bewust hebben meegemaakt en de teleurstelling wanneer het Nederlands elftal totaal niet draait. Konden we er zelf maar staan, dan zouden we even laten zien hoe het moet.

Als de Oranje Leeuwen nog niet genoeg gemotiveerd zijn, doet de KNVB daar in de vorm van een interland premie nog wel een schepje bovenop het salaris. Sinds 1905 krijgen debutanten in het Nederlands elftal al een zogenaamd ‘haasje’. Een traditie die werd geboren in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Inmiddels hebben al bijna 800 debutanten het speldje uitgereikt gekregen. Naarmate je meer interlands achter je naam hebt horen daar ook weer verschillende attenties bij. Zo speelde aanvaller Wout Weghorst tegen Ierland zijn 25ste interland en kreeg hij een schaal als aandenken.

salaris-nederlands-elftal-per-wedstrijd-weghorst

Wat verdient een speler van het Nederlands elftal?

Deze attenties zijn mooi voor op de schouw of in de prijzenkast, maar het draait natuurlijk om de harde knaken. Sinds 2019 ontvingen de heren van het Nederlands elftal een commerciële bruto vergoeding van maar liefst 4.000,- per wedstrijd, terwijl de toenmalig kersverse Oranjeleeuwinnen moesten rondkomen van slechts € 750,-. Ook dit bedrag was zelfs bruto, waardoor zij er netto niet veel van overhielden. Een ongelijke verdeling die niet meer van deze tijd was.

De KNVB zag in dat dit niet rechtvaardig was en heeft op 1 juli 2022 een historische beslissing genomen. Vanaf die datum verdienen zowel mannelijke als vrouwelijke internationals een gelijkwaardige vergoeding van € 4.000,- per interland. Deze stap toont niet alleen aan dat de KNVB gendergelijkheid serieus neemt, maar ook dat de prestaties van onze Oranjeleeuwinnen net zo waardevol zijn als die van hun mannelijke collega’s. Verder maakt het ook niet uit of je een keeper bent of een spits die er elke wedstrijd twee doelpunten inschiet. De vergoedingen staan vast en iedereen krijgt keurig hetzelfde.

salaris-nederlands-elftal-per-wedstrijd

Wedstrijdpremie op eindtoernooi

Maar als het om de grote toernooien gaat, zoals het Wereldkampioenschap worden de financiële inzetten groter en lonender voor de spelers. De premies voor het overleven van verschillende toernooi fasen kunnen aanzienlijk zijn. Op het afgelopen WK Voetbal in Qatar mochten de Oranje leeuwen elk een indrukwekkende € 42.000,- op hun bankrekening bijschrijven. De reis ging verder en het Nederlands elftal veroverde een plaats in de achtste finale. Toen ze vervolgens ook nog de kwartfinale bereikten, werd de financiële beloning nog groter. Voor deze prestatie mochten de spelers elk maar liefst € 260.000,- in hun zak steken.

Maar laten we niet vergeten dat het bij het Nederlands elftal niet alleen om geld draait. Het gaat om het vertegenwoordigen van Nederland, het spelen voor de fans en het nastreven van glorie op het hoogste niveau van het internationale voetbal. De spelers begrijpen de waarde van het oranje shirt en zijn zich ervan bewust dat ze de hoop en dromen van miljoenen Nederlanders dragen. Hopelijk zal dit voor altijd zo blijven.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!