Money & Career

Kedeng kedeng: het salaris van een conducteur en machinist bij de NS

salaris condocteur machinist trein NS
Foto: Instagram @ns_online

Elke dag op reis en mensen helpen, dat is het leven van een machinist en conducteur. Maar wat verdien je eigenlijk als conducteur of machinist? In dit artikel onthullen we het loon en de verantwoordelijkheden van deze functies. Lees verder en ontdek waarom deze functie meer is dan alleen maar een simpele treinrit.

Verantwoordelijkheden als conducteur en machinist

Als conducteur ben je verantwoordelijk voor het veilig en efficiënt laten verlopen van treinreizen. Je controleert de geldigheid van de kaartjes, assisteert passagiers bij het instappen en zorgt voor een prettige reiservaring. Daarnaast geef je belangrijke informatie over de route, aankomsttijden en eventuele vertragingen.

Als machinist daarentegen bestuur je de trein zelf. Je zorgt ervoor dat de trein op tijd vertrekt, houdt de snelheid in de gaten en houdt rekening met de geldende verkeersregels en veiligheidsvoorschriften. Bij beide functies vereisen heb je veel verantwoordelijkheid, ben je constant bezig met het helpen van mensen, en krijg je een prima salaris!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NS (@ns_online)

Salaris van machinisten

Als machinist kun je rekenen op een prima startsalaris. In het begin verdien je maximaal €2.719,80 bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. Naarmate je meer ervaring opdoet, heb je de mogelijkheid om door te groeien naar een salaris van maximaal €3.790,- bruto per maand. Dit is ongeveer hetzelfde als de salarisschaal van een tegelzetter.

Daarnaast ontvang je als machinist een onregelmatigheidstoeslag bovenop je salaris. Tijdens je opleiding kun je gemiddeld rekenen op een extra bedrag van €300 bruto per maand. Na de opleiding varieert deze toeslag tussen €500 en €800 bruto per maand, afhankelijk van je rooster. Door deze vergoedingen kom je op een iets hoger salaris uit dan het gemiddelde salaris in Nederland.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NS (@ns_online)

Salaris van conducteurs

Ook als conducteur kun je genieten van een competitief salaris. Het startsalaris bedraagt maximaal €2.719,80 bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. Na verloop van tijd en met de nodige ervaring heb je de mogelijkheid om door te groeien naar een salarisverhoging te krijgen tot maximaal €3.506,- bruto per maand.

Net als machinisten ontvangen conducteurs bij de NS dezelfde onregelmatigheidstoeslag. Bovendien worden de uitdagingen van werken op onregelmatige tijden ook gecompenseerd met extra vrije dagen. De onregelmatigheidstoeslag is bedoeld om het werken op verschillende tijden te compenseren en leidt jaarlijks gemiddeld tot 5 extra vrije dagen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NS (@ns_online)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!