Tech

PostNL komt met NL crypto stamp: digitale postzegel als NFT

PostNL komt met NL crypto stamp

Vroeger spaarden Nederlanders – vooral jongens – massaal postzegels. Onder de jongere generaties is de belangstelling voor deze hobby gekelderd. PostNL heeft nu iets bedacht om postzegels weer onder de aandacht te brengen. Het postbedrijf komt namelijk met een nieuwe postzegel, de NL crypto stamp, die naast een papieren exemplaar bestaat uit een digitale versie met een non-fungible token (NFT).

Wat kost het en wat krijg je precies?

Voor 9,05 euro krijg je een papieren postzegel en een digitale versie met  bijbehorende non-fungible token. De postzegel zit op een kaartje ter grootte van een bankpas. Aan de ene kant van het kaartje zit de postzegel en de andere kant bevat een geheime woordenlijst. Die heb je nodig als je de cryptozegel wilt overdragen.

De NL Crypto stamp komt uit in vijf verschillende kleuren. De papieren postzegel bevat een QR-code en als je die scant zie je welke kleur jouw digitale crypto postzegel heeft. PostNL verwacht dat verzamelaars graag alle kleuren compleet willen hebben.

Eerste cryptozegel ter wereld was mega succesvol

In Oostenrijk brachten de posterijen drie jaar geleden de eerste cryptozegel ter wereld uit en dat was een gigantisch succes. De Oostenrijkse zegel was binnen vier uur uitverkocht. Daarna boden verzamelaars die de boot gemist hadden tot 24 keer de introductieprijs.

PostNL komt met NL crypto stamp

Wat kun je met de papieren en met de digitale postzegel?

De papieren zegel kun je simpelweg gebruiken en op een brief plakken. PostNL verwacht dat dit niet veel zal gebeuren, omdat de zegel meer als een verzamelobject wordt gezien. De digitale zegel kun je online verhandelen. Door de non-fungible token bezit je als koper van de cryptozegel een uniek exemplaar: het eigendom ligt immers vast in de blockchain. De Oostenrijkse zegels worden bijvoorbeeld via platforms als Open Sea verhandeld.

NL crypto stamp voorverkoop en officiële verkoop

Afgelopen vrijdag, 2 september startte de voorverkoop van de cryptozegel van PostNL. De zegels in de voorverkoop zijn inmiddels al uitverkocht. De officiële verkoop van de zegels start op 22 september aanstaande. Dan zijn de zegels onder andere bij winkelketen Bruna te koop. Je kunt maximaal 25 zegels per persoon kopen.

Samenwerking met Oostenrijk

PostNL heeft de NL crypto stamp niet helemaal zelf ontwikkeld, maar werkte nauw samen met de Oostenrijkse posterijen. Zij hebben immers de meeste ervaring met succesvol ontwikkelen en verkopen van cryptozegels.

Onderdeel van de samenwerking is dat de Nederlandse cryptozegel ook in Oostenrijk op de markt komt. Dat heeft nog meer toegevoegde waarde voor verzamelaars, want er is een klein verschil tussen de zegels: op beide zegels zie je een stierenkop, maar op de Nederlandse variant zie je tulpen op de achtergrond en op de Oostenrijkse zegel zie je de typische Oostenrijkse edelweiss.

PostNL komt met NL crypto stamp

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!