Money & Career

Pokémon kaarten op Marktplaats: van zakgeld naar goudmijn

pokemon-kaarten-marktplaats
Foto: Thimo Pedersen

Velen van ons zijn er groot mee geworden, Pokémon kaarten. Na het krijgen van je zakgeld direct naar de speelgoedwinkel snellen om een Pokémon pack te halen. De teleurstelling was vaak groter dan de vreugde, maar hopelijk heb je toch nog alles bewaard. Via Marktplaats zijn deze Pokémon kaarten namelijk verkrijgbaar voor duizenden euro’s. Duik dus snel je collectie van vroeger op en verdien een lekker zakcentje bij.

Ontstaan van de Pokémon hype

De hype rond Pokémon kaarten is terug van nooit echt weggeweest. In 1999 verscheen de anime op de Nederlandse kinderzender Fox Kids. Kinderen zaten aan de buis gekluisterd en in datzelfde jaar kwam het kaartspel op de markt. Pokémons van de eerste generatie als Pikachu, Mew, Meowth, Bulbasaur, Charmander en Squirtle werden gewild.

Op het schoolplein was het ruilen geblazen. Middels ‘handje klap’, ‘dichtst bij de muur’ of de ‘Pokémon Trading Card Game’ ontstonden vetes tussen beste vrienden en vriendinnen. Er ontstonden nieuwe generaties van de Japanse televisieserie en dit zorgde ervoor dat de kaartenmaker ook weer nieuwe Pokémon kaarten op de markt kon brengen. Hierdoor is het een never ending hype geworden en middels de accessoires en attributen worden alleen nog maar meer mensen aan de community verbonden.

Misty, Ash en Brock zijn vanaf 1999 te zien op de Nederlandse tv
Foto: Fox Kids

Waarom zijn Pokémon kaarten zoveel waard?

De waardevolle aard van Pokémon kaarten wordt grotendeels bepaald door de zeldzame ‘First Edition‘ uitgaven uit 1999, vooral de holografische en speciale edities. Daarnaast is Pokémon als mediafranchise ongekend winstgevend, met een geschatte waarde van meer dan 80 miljard euro, en trekt vooral millennials aan met nostalgische marketing. Dit vermogen om sentimenten om te zetten in investeringen is een belangrijke factor in hun waarde.

Beroemdheden, zoals YouTuber Logan Paul, hebben het fenomeen versterkt door livestreams van het unpacken van dure kaarten, wat de interesse vergroot. Paul heeft zijn collectie en investeringen in zeldzame kaarten laten zien in video’s. Deze collecties bleken samen meer dan 1,6 miljoen euro waard te zijn. Dit benadrukt hoe Pokémon kaarten zowel intrinsieke waarde als emotionele aantrekkingskracht combineren, waardoor ze aantrekkelijke en lucratieve verzamelobjecten blijven.

Logan Paul investeerde duizenden euro's in Pokémonkaarten
Foto: YouTube Logan Paul

Zeldzame Pokémon kaarten te koop op Marktplaats

Op Marktplaats springen enkele opvallende aanbiedingen in het oog. Een buitengewoon zeldzame Pokémon BGS 9.5 Blastoise, gekenmerkt door een opmerkelijke ‘For Position Only (FPO) Error‘, wordt aangeboden voor een prijskaartje van 10.000 euro! De verkoopbeschrijving benadrukt dat deze kaart veilig bewaard wordt op een externe locatie, waardoor de exclusiviteit en verzamelwaarde van dit unieke exemplaar nog verder worden benadrukt. Niet alleen de Blastoise trekt de aandacht van verzamelaars.

Een Holo Charizard 146 / 144 Skyridge prijkt met een prijs van eveneens 10.000 euro, terwijl een sublieme Crystal Charizard 146/144 Skyridge GEM Mint 9.5 / PSA 10 een prijs van 8.500 euro draagt. Intrigerend genoeg worden complete collecties zelfs aangeboden voor een verbluffende 9.464.691,00 euro. Toch blijft voorzichtigheid geboden, aangezien de betrouwbaarheid van verkopers niet altijd direct vast te stellen is in deze verzamelwereld vol potentiële risico’s.

Duurste losse Pokémonkaart op Marktplaats
Foto: Marktplaats

Nep verkopers en oplichters

Investeerders en verzamelaars van Pokémon kaarten worden gewaarschuwd voor de risico’s van de markt, waar oplichting op de loer ligt. Recentelijk viel het investeringscollectief Dumb Money ten prooi aan vervalste kaarten ter waarde van meer dan 310.000 euro. Deze incidenten hebben geleid tot een groeiende voorkeur voor tussenpersonen en taxatie bureaus zoals PSA, die de echtheid en staat van de kaarten controleren.

Voor degenen die oude kaarten bezitten, kan taxatie lonen, hoewel gebruikssporen de waarde negatief kunnen beïnvloeden. Online verkoopprijzen, zoals op platforms als Marktplaats en PWCC, kunnen inzicht bieden in de marktwaarde. Niettemin roept de heropleving van Pokémon

kaarten gemengde gevoelens op bij langdurige verzamelaars, omdat de passie nu wordt overgenomen door financiële belangen. Deze trend zou zich ook kunnen uitbreiden naar andere verzamelobjecten.

Heb je dus nog wat Yu-Gi-Oh!-kaarten thuisliggen of verzamelde je vroeger Flippo’s of Hot Wheels? Bewaar ze goed! Wie weet ontstaat er binnenkort een hype waardoor jou jeugdspeelgoed zomaar duizenden euro’s waard wordt op Marktplaats.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!