Entertainment

Zien: Peruaanse bezorger droeg een oeroude mummie in zijn koeltas

peruaanse-bezorger-mummie-koeltas
Foto: BBC

In een verrassende ontdekking deden de politieautoriteiten in Peru een schokkende vondst. Een fietsbezorger had hun aandacht getrokken door zich dronken te gedragen op een archeologische bouwplaats in Puno. Ze besloten hem te onderzoeken en in zijn koeltas vonden ze een eeuwenoude mummie. 

Alternatief liefdesverhaal met een mummie

De man verklaarde dat hij zijn kamer deelde met de in bandages gewikkelde mummie en deze beschouwde als “een soort spirituele vriendin“. Hij had de overblijfselen in de tas gestopt om ze aan zijn vrienden te laten zien, zo verklaarde hij. Hij legde uit dat hij “Juanita”, zoals hij de mummie had genoemd, in een doos in zijn kamer bewaarde, naast de televisie. Hij voegde eraan toe dat het eigendom was van zijn vader, zonder specifiek te vermelden hoe het in het bezit van zijn vader was gekomen.

Experts verklaarden dat het lichaam tussen de 600 en 800 jaar oud was en dat het van een volwassen man was in plaats van een vrouw, zoals de man die ermee werd ontdekt, had aangenomen. De gemummificeerde man werd geschat op meer dan 45 jaar oud op het moment van zijn overlijden en had een lengte van 1,51 meter. De mummie was in een foetale positie gewikkeld in bandages, wat typerend is voor veel pre-Spaanse begrafenissen in het gebied.

In een bezorgerkoeltas vond de politie een mummie

Peruaans cultureel erfgoed

Mummificatie was gebruikelijk bij verschillende culturen in wat nu Peru is, voordat de Spaanse veroveraars arriveerden. Sommige mummies werden begraven, terwijl andere werden tentoongesteld tijdens belangrijke festivals. De politie heeft de mummie in de koeltas in beslag genomen en overgedragen aan het ministerie van cultuur van Peru, dat verantwoordelijk is voor het behoud van het cultureel erfgoed van het land.

De man die de mummie vervoerde en zijn twee vrienden, die tussen de 23 en 26 jaar oud zijn, zijn vastgehouden en worden onderzocht op mogelijke misdaden tegen het cultureel erfgoed van Peru. Deze onverwachte gebeurtenis werpt een scherp licht op de kwetsbaarheid van archeologische sites en historische overblijfselen. Het illustreert ook het belang van het behoud van cultureel erfgoed en de noodzaak om bewustzijn te creëren over de waarde van dergelijke overblijfselen.

Ontdekking leidt tot groots onderzoek

Het gebied rond Puno staat bekend om zijn rijke archeologische geschiedenis en de vele overblijfselen van pre-Spaanse culturen die er te vinden zijn. Deze ontdekking onderstreept de noodzaak van strengere maatregelen en bewaking om dergelijke waardevolle sites te beschermen tegen diefstal en vandalisme. Het is ook intrigerend om na te denken over het wereldbeeld en de overtuigingen van de man die de mummie bezat.

Het feit dat hij de mummie als een “spirituele vriendin” beschouwde, werpt vragen op over hoe mensen in verschillende tijden en culturen betekenis en verbinding vinden met het verleden. De autoriteiten in Peru onderzoeken zorgvuldig hoe deze mummie in het bezit van de man is gekomen en welke omstandigheden hebben geleid tot deze ongebruikelijke situatie.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!