Life & Health

Meest ongelukkige banen: Harvard deed 85 jaar lang onderzoek

meest-ongelukkige-banen-harvard-onderzoek

De hoeveelheid mensen met de meest ongelukkige banen is moeilijk te bepalen. Dat is waarom de universiteit Harvard 85 jaar lang onderzoek heeft gedaan welke banen mensen het eenzaamst maken. En de resultaten liegen er niet om. Misschien handig om eerst verder te lezen voordat je gaat solliciteren.

De meest ongelukkige banen ter wereld

Er werd hierbij gekeken naar een correlatie tussen ontevredenheid en burn-out gevallen. Deze data wordt al verzameld door Harvard sinds het jaar 1938, en houdt de gegevens bij van meer dan 700 deelnemers van over de hele wereld. Om de twee jaar werden er gedetailleerde vragen aan hen gesteld over hun leven.

De conclusie was glashelder – een langer, gelukkiger en gezonder leven wordt niet veroorzaakt door financiële middelen of professioneel succes. Maar, en dit is opmerkelijk, ook niet door voldoende lichaamsbeweging of een gezond dieet. Veruit het belangrijkste zijn gezonde, positieve relaties met de mensen om hun heen.

de meest ongelukkige banen

Werkgerelateerde eenzaamheid

Banen waarbij weinig tot geen menselijke interactie voorkomt, maar ook geen mogelijkheid bieden om relaties met collega’s op te bouwen, hebben meestal de meest ongelukkige werknemers, zo bleek uit de studie. En als we de cijfers mogen geloven, komt eenzaamheid op werk veel meer voor dan je denkt.

De meest ongelukkige banen komen over het algemeen vaker voor in technologisch gedreven industrieën. Denk aan pakketbezorgers en/of bezorgservices voor eten, waar mensen vaak helemaal tot geen collega’s hebben. Online webshops zijn hier ook een goed voorbeeld van. In de gigantische warenhuizen waar mensen zich kapot moeten werken kennen ze vaak niet eens elkaars namen.

de meest ongelukkige banen

Beperkt zich niet tot eenzame banen

Maar eenzaamheid komt niet alleen voor bij mensen met een bovenstaand werk. Zelfs drukke, sociale banen kunnen eenzaamheid veroorzaken. Het draait allemaal om zinvolle interacties met je medemens. Denk bijvoorbeeld aan iemand die bij een klantenservice werkt.

Mensen die in callcenters werken zijn de hele dag in gesprek met andere mensen, maar vaak niet in goede zin. Ze zitten vaak de hele dag aan de lijn met ongeduldige, boze en gefrustreerde mensen. Als je je niet verbonden kan voelen met anderen, is dit funest voor je geestelijke gesteldheid.

de meest ongelukkige banen

Wat kan je ertegen doen?

Dit is in veel gevallen vrij makkelijk op te lossen. Met behulp van kleine aanpassingen op de werkvloer kan je ervoor zorgen dat werknemers een sociale connectie voelen voor elkaar, die de gevoelens van ontevredenheid helpen verlichten, aldus de onderzoekers.

De kleinste dingen kunnen hierbij al het verschil maken bij de meest ongelukkige banen. Vijf minuutjes bijpraten met een vriendelijke collega, of mensen die dezelfde interesses delen bijvoorbeeld. Na een stressvolle werkdag moet je de druk van de ketel af halen om optimaal te kunnen presteren op de werkvloer.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!