Wie is er het gezondst: mannen of vrouwen?
-
Rik
- •
-
Rik
- •
- Life & Health
- •
- •

Wij kerels zijn het sterke geslacht. Toch? Oké, we lijden aan de mannengriep (geïntroduceerd door de vrouwen) en schijnen wat meer te zeuren bij een pijntje (ja, ook dat vinden de dames), maar verder zijn we gewoon sterk en sportief. Tijd om even uit te zoeken of dat echt waar is.
Snelle disclaimer: het valt wat tegen in de praktijk. Een man raakt bijna net zo snel geblesseerd als een vrouw en ook op het gebied van ziek zijn, presteren we niet veel beter.
Het meest gezonde geslacht
Laten we even naar de cijfertjes kijken. Uit de onderzoeken van het CBS blijkt dat we ons met z’n allen steeds sneller en langer ziek melden. Het ziekteverzuim in 2022 is het hoogst sinds 1996. Vrouwen melden zich daarbij eerder ziek dan mannen. Maar voordat je jezelf hierover op de borst gaat kloppen, lees eerst even verder. Dat betekent namelijk niet dat vrouwen ook meer ziek zijn. In de cijfers zitten ook veel vrouwen die moeder zijn en zich ziek melden voor de zorgtaak voor een ziek kind. Dat komt toch vaak op het bordje van de vrouw terecht. En tja, we moeten het toegeven: de meeste vrouwen leven gezonder. En dus langer. Ze hebben vaker een gezond gewicht, eten gezonder en roken en drinken minder.
Mannen: de sportieve alleskunners
Maar gelukkig is er goed nieuws voor het mannelijk geslacht: als het op sporten aankomt, presteren we beter. Hatsa! Dat wil zeggen dat we vooral vaker en langere tijd bewegen dan vrouwen. Dat klinkt fijn, maar het heeft ook een keerzijde. De blessurecijfers liggen bij mannen hoger dan bij vrouwen.
De blessures waar mannen en vrouwen mee te maken krijgen, zijn ook verschillend. Waar vrouwen vaker last krijgen van hun knieën en heupen, krijgen mannen juist veel vaker blessures aan hun voet of onderbeen. Een hielspoor (overbelaste pees onder de voet), achillespees- en quadricepsblessure zijn typische ‘mannenblessures’. Het verschil in soorten blessures heeft uiteraard te maken met het verschil in bouw tussen mannen en vrouwen. Blessures zijn niet altijd te voorkomen, maar met deze kennis in het achterhoofd, kun je je ‘zwakke plekken’ wel gerichter trainen.
Kies de zorg die bij je past
Toch een blessure te pakken die met rust niet overgaat? Dan is het tijd voor actie. Ga naar een sportarts of fysiotherapeut.
Bas Knopperts, zorgverzekering-expert bij Independer: “Naast de basisverzekering kun je kiezen voor aanvullende pakketten. Daarmee heb je de mogelijkheid je te verzekeren voor de zorg die bij jou past. Heb je bijvoorbeeld vaker last van hardloopblessures, dan kan een aanvullende verzekering voor fysiotherapie een goed idee zijn”.
Het is goed om te weten dat een consult bij een sportarts in de meeste gevallen gewoon gedekt wordt door je basiszorgverzekering. Houd wel rekening met je eigen risico. Voor behandelingen bij een (sport)fysiotherapeut ligt dat anders. Fysiotherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat je het zelf moet betalen. Je kunt je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie. De vergoeding en het aantal behandelingen dat je kunt krijgen, zijn niet bij elke zorgverzekeraar hetzelfde.
Het is dus verstandig om goed te vergelijken tussen verschillende zorgverzekeraars. Bekijk welk aanvullend pakket het beste past bij jouw specifieke behoefte en situatie. En zo kun je als man je eigen zorg slim en efficiënt inkopen. Kijk, dat is pas vooruitdenken. Daar kunnen de dames in ieder geval niet over klagen, toch?