Life & Health

De grootste lichamelijke en geestelijke veranderingen na je 50e jaar

veranderingen

Als je de leeftijd van 50 jaar bereikt dan wordt dat gezien als een mijlpaal in je leven. Familieleden en vrienden herinneren je graag aan het feit dat je een halve eeuw oud bent, door een grote opblaasbare opa in je tuin te zetten. Daarnaast ben jij de Abraham die voortaan de mosterd haalt als er kaas en worst op tafel gezet moet worden. Wees gerust, het kan erger, want de onderstaande lichamelijke en geestelijke veranderingen maken je er ook niet jonger op.

Lichamelijke en geestelijke veranderingen na je 50ste

Als je de respectabele leeftijd van vijftig jaar mag bereiken dan heb je al ervaring met de veranderingen die na je 30ste jaar plaats hebben gevonden. Je huid is bijvoorbeeld een stuk minder elastisch. Dit orgaan krijgt na je vijftigste levensjaar met nog meer tegenslagen te maken, dus daar komen we later in dit artikel even op terug. Tegen de tijd dat je vijftig bent heb je ook zwaardere katers moeten verwerken.

Een avond in een café wordt dus door Vadertje Tijd genadeloos afgestraft. Je kunt in een ontkenningsfase terechtkomen, maar de hangende buik en de vele rimpels confronteren je met de keiharde waarheid. Je wordt nu eenmaal ouder, en dat komt met de bekende gebreken. We hebben voor het gemak een aantal van deze gebreken op een rijtje gezet, voor het geval dat je ze nog niet hebt herkend.

veranderingen na je 50ste

1. Ouderdomsvlekken op je huid

Het is goed mogelijk dat je deze ouderdomsvlekken op je huid al lichtjes begon te zien toen je de 40 jaar was gepasseerd, maar ze worden na je 50ste steeds duidelijker. Dit zijn bruine vlekjes die op de huid verschijnen, en kunnen van vorm en kleur veranderen. Je huid is als eerste de sjaak tijdens het ouder worden, dus probeer vooral wat vaker een sauna te bezoeken.

2. De andropauze

Ja, er zit een pauze in het woord, maar daar doet jouw lichaam en geest niet aan mee. De andropauze is namelijk de mannelijke versie van de menopauze. We zullen je de meeste details besparen, maar als je zwetend wakker wordt terwijl je met je schilferige handen geen erectie meer kunt bewerkstelligen dan hebben we al genoeg informatie gegeven.

veranderingen andropauze

3. Een midlifecrisis

Was dit het dan?’ Als je dagelijks met deze vraag uit bed stapt dan kan het zijn dat je in een midlifecrisis zit. Een depressie ligt dan op de loer, dus het is belangrijk dat je het weet te signaleren. Sommige mannen kopen een motor en beleven hun tweede jeugd, andere mannen accepteren het voor wat het is.

4. Het geheugen neemt af

Je lichaam vertoont tekenen van slijtage naarmate je ouder wordt, maar ook je geest weet het af en toe niet meer. Als je steeds vaker vergeet waar je autosleutels liggen, of wat de naam van de hond is, dan kan dat een signaal zijn. Je kunt het proces vertragen door denkspelletjes te doen, door te lezen, of een schaakapp te downloaden.

veranderingen geheugen

5. Verlies van spierkracht

Het behouden van spiermassa wordt een stuk moeilijker na je vijftigste, dus ook het behouden van spierkracht wordt een uitdaging. Het is echter bewezen dat dit proces vertraagd, of zelfs omgedraaid kan worden als je regelmatig in de sportschool werkt aan je spierkracht. Als je moedeloos in je schommelstoel gaat zitten dan weet je zeker dat je op een gegeven moment niet meer op kunt staan. Dus hop! Aan het werk.

6. Je vruchtbaarheid neemt af

Er zijn uitzonderingen, zoals Emile Ratelband (73), want hij werd vorig jaar voor de negende keer vader. In de meeste gevallen neemt je vruchtbaarheid na je vijftigste af. Veel mannen willen rond die leeftijd geen kinderen meer, en dat is misschien maar goed ook, want een potje sparren met je zoon kan serieus letsel veroorzaken. Deze veranderingen kunnen dus als positief worden ervaren.

7. Reactievermogen neemt af

Laten we voorop stellen dat een potje trefbal ook op je twintigste gevaarlijk kan zijn, maar als we krachtverlies combineren met gebrek aan reactievermogen dan vang je de bal standaard met je gezicht op. Het afnemen van reflexen is helaas ook een verandering waar je na je vijftigste mee te maken krijgt, daarom doen veel ouderen aan Tai Chi in plaats van Kung Fu.

veranderingen reactievermogen

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!