Life & Health

Leven kortere mensen langer dan langere mensen?

lange mensen leven korter
bron: Guinness World Records

Er wordt al langer aangenomen, en ondersteund door de wetenschap, dat vrouwen langer leven dan mannen. Maar onlangs zijn er nieuwe cijfers naar buiten gekomen die suggereren dat lengte hier ook een belangrijke rol bij speelt, namelijk dat kortere mensen langer leven dan langere mensen.

Leven kortere mensen langer?

En de cijfers liegen er niet om. Inmiddels zijn er al meerdere theorieën over waarom er een correlatie is tussen grotere lengte en een kortere levensduur. En wat blijkt? Kleinere lichamen hebben niet alleen lagere sterftecijfers, maar ook minder aan voeding gerelateerde chronische ziekten.

Het lijkt er dus op dat de levensduur van kortere mensen langer is dan die van langere mensen. Een andere theorie is dat als je langer bent, je meer cel replicaties nodig hebt om je lichaam te vullen, waardoor je je lichaam op de lange termijn sneller uitput.

De ‘perfecte’ lengte

Om weer even terug te komen op het feit dat vrouwen over het algemeen langer leven dan mannen – dat heeft dus grotendeels met hun lengte te maken. Sommige bronnen, zoals Our World in Data, schatten dat de gemiddelde lengte van vrouwen op wereldschaal 150 centimeter is. Als je dit opweegt tegen de 170 centimeter bij mannen, is dat een aanzienlijk verschil.

Maar lengte is niet de enige reden dat vrouwen ouder worden. Vrouwen voelen meer verantwoordelijkheid voor niet alleen hun eigen leven, maar ook het leven van hun kinderen. Met dit in gedachten, “moeten ze sterker zijn”, en wat langer volhouden dan mannen. Psychologisch speelt er dus ook een hoop mee.

Meer factoren in levensduur

Maar vergis je niet – het feit dat je korter bent geeft geen garantie op een langer leven, of dat je als lang persoon voorbestemd bent om korter te leven. Het gaat allemaal om de levensstijl keuzes die je maakt. Er zijn heel veel mogelijkheden om je levensduur te verhogen.

Stoppen met roken of stoppen met vapen is een goed begin. Bovendien is een uitgebalanceerd dieet ook van essentieel belang om je lichaam zo goed mogelijk te verzorgen. En als je dan toch bezig bent – plak er gewoon ook even een sauna achteraan voor optimaal gezondheidsresultaat.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!