Life & Health

IJzersterke kuiten trainen doe je met deze 5 specifieke oefeningen

kuiten trainen oefeningen

Als er een lichaamsdeel is die mannen over het algemeen verwaarlozen uit frustratie, zijn dat wel de kuitspieren. Je werkt jezelf keer op keer in het zweet – ziet een beetje progressie – maar door de eentonigheid krimpen ze binnen de kortste keren weer in elkaar. Gelukkig hebben wij wat trucs hoe je ijzersterke kuiten kan trainen. 

IJzersterke kuiten trainen met de juiste oefeningen

Tijdens je kuiten trainen is het belangrijk om aandacht te besteden aan de twee spieren waaruit de kuit bestaat. De gastrocnemius-spier, die de kuit zijn afgeronde vorm geeft, en de soleus, de plattere, langere spier die onder de gastrocnemius loopt en lager langs je been loopt.

Als je deze twee afzonderlijke spieren op een juiste manier aanpakt, kan je binnen de kortste keren flaneren met die twee betonblokken aan je been. In dit artikel gaan we de meest effectieve kuitoefeningen behandelen die je vrijwel direct kan toepassen. Klaar voor?

kuiten trainen sporten

1. Standing Calf Raise

Laten we beginnen met een relatief makkelijke oefening. De standing calf raise kan vrijwel altijd en overal worden uitgevoerd. Naast het versterken van je kuitspieren, verbetert het ook de kracht en mobiliteit van de enkels, helpt het blessures te voorkomen en verbetert het de atletische prestaties.

2. Touwtje springen

Touwtjespringen is een goede uithoudingsoefening voor je kuiten. Maar dat niet alleen – het zorgt ook voor verbetering van je conditie, net als je totale lichaamscoördinatie. Bovendien kan deze oefening ook gebruikt worden als warming-up voor elke training.

3. Single-Leg Calf Raise

Deze oefening is handig omdat je je op één been tegelijkertijd kan concentreren. Dit is vooral handig om eventuele spieronevenwichtigheden in de toekomst tegen te gaan. Bovendien doe je twee keer zoveel sets dan met de tweebenige kuitvariatie. Meer werk betekent meer calorieën verbranden. Een win-winsituatie.

4. Leg Press Machine Calf Raise

Je kan ook wat kuitoefeningen invoegen tijdens je leg-day. De legpress-machine is hier een goed apparaat voor. Niet alleen kan je zelf het gewicht bepalen wat je eraan hangt – de legpress-machine ondersteund ook je bovenlichaam. Op deze manier hoef je niet bang te zijn om je evenwicht te verliezen.

5. Fietsen is een goede aanvulling

Fietsen is een uitstekende manier om je kuitspieren te trainen zonder gewichten te heffen. Krachttraining is natuurlijk heel belangrijk als je spieren wil opbouwen. Toch kan een cardiovasculaire trainen zoals fietsen helpen om de kracht in je kuiten aanzienlijk te vergroten. Tevens bouw je spieruithoudingsvermogen op, en verbrandt je ook nog eens gigantisch veel calorieën. 

De beste oefeningen voor spiergroei

Alle bovenstaande oefeningen zijn natuurlijk mooi om te weten als je wil aankomen in spiermassa.] Toch zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Gespierd worden is namelijk niet een kwestie van alleen hard trainen. Zorg altijd dat je een uitgebalanceerd dieet combineert met de juiste vorm van beweging. Succes!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!