Money & Career

Halen van je rijbewijs wordt volgens het CBR in 2024 nog duurder

kosten-rijbewijs-halen-duurder-2024
Foto: CBR

Mensen die hun rijbewijs willen halen, zullen voortaan nog dieper in de buidel moeten tasten. Volgens een onderzoek van het CBR zullen de kosten voor het halen van het felbegeerde pasje nog verder stijgen in 2024. De gemiddelde prijzen voor een enkele les zijn gestegen terwijl het aantal benodigde lesuren gelijk bleef. Ook de bijkomende kosten zijn rood licht voor je portemonnee. We hebben het benodigde geld dat je moet betalen om je rijbewijs te halen bij elkaar opgeteld.

Onderzoek naar kosten rijbewijs door het CBR

Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheid (CBR) doet elke twee jaar onderzoek naar de kosten voor het halen van een autorijbewijs. De gemiddelde kosten voor rijlessen, examenkosten, de aanvraagkosten voor het roze pasje, de gezondheidsverklaring en een eventuele tussentijdse toets worden door het CBR bij elkaar opgeteld en vergeleken. Het bureau kan dit jaar opnieuw vaststellen dat deze kosten aanzienlijk zijn gestegen.

In 2021 betaalde een cursist gemiddeld € 2300 voor het halen van het rijbewijs. Het CBR ging toen uit van het meest positieve scenario: dat een cursist -na 43 lesuren- in één keer slaagt voor zowel het theorie- als het praktijkexamen. In werkelijkheid slaagt de gemiddelde persoon pas na 2 à 3 keer. De werkelijke kosten liggen dus nog hoger omdat het aanvragen van een herexamen en de les die normaliter op de dag van het examen wordt gegeven ook moet worden betaald.

In 2023 zijn deze kosten nog hoger geworden. Als het CBR uitgaat van hetzelfde scenario als in 2021 dan is een gemiddelde cursist voor hetzelfde traject maar liefst € 3.060 kwijt voor het halen van een rijbewijs, dat is een stijging van ruim 25%. Deze cijfers zijn gebaseerd op een vragenlijst die het CBR dit jaar aan 3.100 mensen heeft voorgelegd. De hoge stijging komt voornamelijk door het feit dat de meeste rijschoolhouders de kosten voor een lesuur hebben verhoogd.

kosten-rijbewijs-wordt-duurder

De kosten enkele rijles en examen rijbewijs

De prijs van een enkele rijles verschilt per rijschool en dat verschil kan sterk oplopen. Het CBR berekende in 2021 nog dat een gemiddelde rijles € 47,17 kostte. Dit bedrag is mede door de stijgende inflatie het afgelopen jaar sterk verhoogd. Op dit moment betaalt een cursist tussen de € 45 en € 61 per lesuur. Onderzoeken uit 2017 en 2019 wijzen uit dat de kosten voor rijlessen jaarlijks stijgen, toen kostte een enkele rijles respectievelijk € 41 en € 42.

Ook de kosten voor het theorie- en praktijkexamen rijzen jaarlijks de pan uit. In 2021 betaalde een cursist voor een theorie-examen € 37 en voor een praktijkexamen € 122,50. Deze examens kosten op dit moment € 41 en € 125,75. Ook de kosten voor de verplichte gezondheidsverklaring zijn gestegen. In 2021 betaalde je € 32,30 voor deze verklaring, nu moet je € 41 neertellen. Het halen van je rijbewijs loopt op dit moment dus in de duizenden euro’s. Begin maar vast met sparen.

kosten-rijbewijs-wordt-duurder

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!