Money & Career

Dit zijn de kosten om het Eurovisie Songfestival te organiseren

Dit zijn de kosten om het Eurovisie Songfestival te organiseren
Foto: Wikimedia Commons

Elk jaar kijken miljoenen mensen van over de hele wereld naar het Eurovisie Songfestival. Hoewel succes meestal gegarandeerd is voor organiserende landen – komt daar wel een prijskaartje bij, en dat is niet niks. In dit artikel nemen we je mee in hoeveel deze investering voor het EuroVisie Songfestival precies is.

Eurovisie Songfestival

In 2021 was het aan Nederland de eer om het muziekspektakel te organiseren. Als we kijken naar het kostenplaatje, hebben we het uitzonderlijk goed gedaan ten opzichte van eerdere gastlanden. Hoewel Nederland in de eerste instantie een begroting van 22,7 miljoen euro apart had gezet, kwamen de kosten uiteindelijk uit op 19 miljoen euro. En dat was geweldig nieuws voor het stadsbestuur.  Het totale winst plaatje bedroeg ruim 2,8 miljoen euro.

Veruit het grootste gedeelte van het bedrag kwam uit hotelboekingen. Toch had de stad Rotterdam meer kunnen verdien, aangezien we toen middenin de pandemie zaten, met gesloten restaurants, musea en bars. De kanttekening van dat verhaal was het feit dat Rotterdam aan de andere kant ook minder geld kwijt was door alle afgelaste evenementen. Hoeveel de opbrengsten van een groot evenement als het Songfestival uiteindelijk zijn op de lange termijn is moeilijk te bepalen, aangezien het voornamelijk om publiciteit voor een stad of land draait.

Bedragen per Songfestival editie en locatie verschillen

Hoeveel een stad kwijt is aan de organisatie van het Songfestival verschilt dus per jaar. Alle organiserende partijen, waaronder NOS, AVROTROS en NPO, evenals de gemeente Rotterdam, deelden de organisatiekosten. In 2019 voorspelde de NPO dat de wedstrijd in 2020 26 miljoen euro zou kosten. Toen de wedstrijd een jaar werd georganiseerd, moeten de organisatoren in hun handen hebben gewreven.

De wedstrijd in Tel Aviv in 2019 was begroot op € 28 miljoen, terwijl de wedstrijden in Lissabon en Kiev waren begroot op € 23 miljoen en € 21 miljoen, waarbij de laatste later een budgetverhoging van € 7 miljoen ontving. Dit jaar wordt het Eurovisie Songfestival gegeven in het Engelse Liverpool. Hoeveel de totale kosten hiervoor bedragen is vooralsnog onduidelijk. Als we er echter meer over weten, zullen we je op de hoogte houden van het kostenplaatje.

 

De leukste festivals

Over festivals gesproken – het festivalseizoen staat weer voor de deur, en dat betekent flaneren op de leukste feestjes. Als jij nog geen planning hebt gemaakt voor de aankomende maanden, raden we je aan om onze leukste feestjes van mei 2023 te bekijken.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!