Food & Drinks

Hoeveel kopjes koffies mag je nou maximaal per dag volgens onderzoek?

Hoeveel kopjes koffies mag je nou maximaal per dag volgens onderzoek

Als het aan ons lag staat hier geen maximum op maar helaas laat wetenschappelijk onderzoek iets anders zien. Een aantal onderzoekers van de universiteit van Zuid-Australië vonden het hoogtijd om onderzoek te doen naar het maximaal aantal koppen koffie dat je eigenlijk per dag zou mogen drinken en dit getal ligt verrassend laag…

Tel maar eens uit je dag. Als je ’s ochtends wakker wordt dan is natuurlijk het eerste wat je doet een kopje koffie zetten. Sommige drinken zelfs nog een tweede voordat ze naar werk gaan of halen onderweg nog wat als de reis naar kantoor lang is. Eindelijk op werk aangekomen komt al gauw de volgende koffie want je hebt toch iets van energie nodig om al die mails weg te werken. Dan is er nog altijd die saaie meeting waarbij je echt koffie nodig hebt en zo gaat het eigenlijk een beetje de hele dag door. Dus voor de lunch is aangebroken kom je al makkelijk op vier kopjes koffie en dan moet je de middag nog doorkomen. Wat blijkt nu volgens onderzoek? De kans op een hartziekte neemt met 22 procent toe wanneer je zes of meer kopjes koffie per dag naar binnen werkt.

Vijf kopjes koffie per dag

Het magische getal van de aanbevolen hoeveelheid die je maximaal per dag zou mogen consumeren ligt dus bij vijf kopjes koffie. Wetenschapper Dr. Ang Zhou en prof. E. Hyppönen hebben onderzoek gedaan naar de lange termijneffecten van koffieconsumptie op hart- en vaatziekten en resultaten lieten zien dat vanaf zes kopjes koffie per dag cafëine een veel grotere kans geeft op hoge bloeddruk wat in veel gevallen de onderliggende oorzaak is van hartziekten. Er hebben maar liefst zo’n 350.000 duizend mensen meegedaan aan het onderzoek dus van een toevalsbevinding lijkt hier weinig sprake te zijn.

well good morning

Prof. Hyppönen vertelt het volgende erover: “Koffie is het meest gebruikte stimulerende middel ter wereld. Het drankje maakt ons wakker, geeft ons een boost en helpt ons focussen. Maar mensen vragen vaak hoeveel cafeïne je maximaal per dag in kunt nemen. De meeste mensen zijn het erover eens dat ze zich zenuwachtig, geprikkeld of zelfs misselijk voelen als ze te veel koffie drinken. Daarom is het een prettige zekerheid om te weten wat je limiet is. Voor een gezonde bloeddruk en een goede toekomst van je hart is het maximaal aantal kopjes per dag minder dan zes.” Kortom, wees dus gewaarschuwd als je vandaag voor de zoveelste keer naar de koffiemachine loopt!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!