Money & Career

Investeren in sneakers: de beste merken, modellen, en prijzen

investeren sneakers merken modellen prijzen

Tegenwoordig valt er aardig wat geld te verdienen met sneakers. Net als bij het investeren in bijvoorbeeld crypto of LEGO, moet je weten waar je jouw pareltjes kunt vinden, en kennis hebben van de waarde. Als je slim investeert dan kunnen sommige sneakers duizenden euro’s opleveren. Maar in welke sneakers kun je het beste investeren? En wat kosten ze? Wij zochten het uit.

Investeren in sneakers

Sportschoenen en sneakers zijn al lange tijd erg populair binnen de wereld van verzamelaars en investeerders. Sommige liefhebbers bezitten duizenden paren, die ze soms voor honderden, en zelfs duizenden euro’s verkopen. Deze verzamelaars zitten bovenop nieuwe releases van gelimiteerde versies, zoals de Nike X Patta Air Max 1.

Als je besluit om te investeren in sneakers dan is het verstandig om je te verdiepen in de cultuur eromheen. Er zijn veel websites en social-media kanalen waar verzamelaars en liefhebbers van gedachten wisselen. Op veilingplatform Catawiki is bijvoorbeeld elke maand een online sneakerveiling. Sommige sneakers zijn pareltjes waarmee handelaren duizenden euro’s verdienen. Een van de andere bekende platforms is StockX. Hier koop je de meest exclusieve paartjes. Let daarnaast op verschillende zogenaamde ‘raffles’. Sneakerjagers heeft een lijstje met aankomende raffles.

investeren sneakers

De top 5 sneaker modellen van dit moment

Er is een top 5 van merken die zeker het investeren waard zijn. Gelimiteerde versies doen het altijd goed op veilingen. De Nike Air Max 1 behoudt bijna altijd zijn waarde, en stijgt steeds sneller in prijs. Sommige investeerders verkopen de sneakers meteen door, anderen zien het als een kunstwerk en houden ze een tijdje vast. Wij hebben de top 5 van dit moment op een rijtje gezet;

1. Adidas Yeezy Boost 350 by Kanye West

Als je een authentiek paar van het bovenstaande merk in de schoenenkast hebt staan, en ze zijn in goede staat, dan kun je ze voor een lekker bedrag veilen op een online sneaker-veiling. Popster Kanye West ontwierp de Yeezy-Boost-lijn voor Adidas en worden uitgebracht als een limited edition.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door YEEZY MAFIA (@yeezymafia)

2. Air Jordan xxx1 Gold All Star

Gelimiteerde versies van Air Jordans doen het altijd goed op de markt van sneaker verzamelaars. Er is sinds het begin van het verschijnen van de Air Jordans veel concurrentie bijgekomen, maar desalniettemin zijn ze nog steeds uitermate populair. Om er een schepje bovenop te doen besloten de ontwerpers er een gouden bovenlaag overheen te doen, deze gelimiteerde Air-Jordans kunnen makkelijk 3000 dollar opleveren.

3. Balenciaga Triple S

Er zijn mensen die een naar smaakje in de mond krijgen bij het horen van de naam Balenciaga. Ze gaan voor veel geld over de toonbank, maar ze zien eruit alsof iemand er jaren mee heeft gevoetbald, en ze daarna in een vieze hoek door de ratten zijn besnuffeld. Het Triple S model kan echter op wat krediet rekenen, en doen het goed op veilingen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door AmosIIIsoe85 (@amosiiisoe85)

4. Off-White Nike Air Force 1 by Virgil Abloh

Dit model van Nike is een samenwerking van het Amerikaanse bedrijf met het Italiaanse modelabel van Virgil Abloh. Deze ontwerper wilde altijd al een paar Air Force 1 ontwerpen, en dat is hem gelukt. Deze gelimiteerde off-white witte sneakers versie is een onderdeel van ’the Ten’; tien creatieve schoen silhouetten die Abloh ontwierp en aan Nike presenteerde.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ovrnundr (@ovrnundr.io)

5. Nike Lebron 1 Air Zoom Retro

Dit model is populair omdat ook dit een gelimiteerde versie is. Het feit dat de naam van een bekende basketballer (James LeBron) aan deze sneaker verbonden is maakt dit model alleen maar aantrekkelijker voor verzamelaars. Verzamelaars zullen zonder moeite 1500 dollar neertellen voor een paar schoenen van dit model.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Expressions Stores (@expressionskix)

Snel rendement

Als je weet welke sneakers je moet kopen dan kun je snel rendement behalen. Customized exemplaren van merken zoals Nike doen het vaak erg goed op de markt. Als je besluit om te investeren in sneakers dan heb je wel wat achtergrondkennis nodig, maar dat is juist het leuke van het verzamelen en verhandelen van sportschoenen. Als je jouw passie voor sneakers om kan zetten in handel, dan komt het geld vanzelf.

Je kunt het beste beginnen met de meest recente exclusieve exemplaren. Die zijn makkelijker te krijgen en er is ook veel vraag naar. Modellen die altijd scoren zijn: Nike Air Max 1, Nike Air Jordan 1, en Adidas Yeezy Boost 350. Sommige exemplaren gaan voor duizenden euro’s over de toonbank. Deze merken en modellen wil je dus in de gaten houden en aanschaffen als investering.

sneaker air jordan

De duurste sneakers

De duurste sneakers ter wereld zijn een paar schoenen van Kanye West. Veilinghuis Sotheby’s verkocht vorig jaar een paar Yeezy 1 prototype sneakers voor een recordbedrag van 1,8 miljoen dollar. Op de tweede plek staat een paar schoenen van Michael Jordan (Air Ships). Dit paar werd verkocht voor 1,4 miljoen dollar.

Een paar Nike Air Jordan 1 dat gedragen is door Michael Jordan toen hij aan de beginperiode van zijn carrière bij de Chicago Bulls stond staat op nummer 3. Dit paar werd een paar jaar geleden verkocht voor 560.000 dollar. Een uniek exemplaar van een samenwerking tussen Adidas en Meissen werd begin 2021 geveild voor 126.000 dollar. Dus we zien de merken Nike en Yeezy steeds terugkeren op veilingen. Deze merken moet je dus goed in de gaten houden als je besluit om te investeren in sneakers.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sotheby’s (@sothebys)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!