Money & Career

Indruk maken op je eerste stagedag doe je met deze 9 tips

9-tips-eerste-stagedag
Bron: Netflix Media Center

Een stage is één van de laatste stappen voor het echte werkleven dan toch echt gaat beginnen. Door zo’n stage voel je al hoe het is om 4-5 dagen op kantoor te zitten of je beroep uit te voeren wat je de rest van je leven wil gaan doen. Hetgeen waar je al die jaren voor hebt geleerd, ga je nu in de praktijk uitvoeren. Spannend is het wel, een bedrijf binnenkomen met allemaal nieuwe gezichten en persoonlijkheden. Geen stress, hier zijn 9 tips om een geweldige indruk te maken op je allereerste stagedag.

1. Wees voorbereid op je stage

Stop met bingen van je nieuwe serie, want er is essentieel werk te doen. Voordat je de drempel van je nieuwe stagebedrijf overstapt, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Neem de tijd om de website, nieuwsberichten en social media van de organisatie te doorgronden. Dit zal je niet alleen helpen om de bedrijfscultuur te begrijpen, maar ook om te praten over klanten en recente projecten. Je zult verrast zijn hoeveel indruk het maakt als je geïnformeerd overkomt.

2. Zorg dat je op tijd bent

Het is cruciaal om op tijd te zijn op je eerste stagedag. Zorg ervoor dat je ruim van tevoren vertrekt, maar kom ook niet veel te vroeg aan. Respecteer de afgesproken aankomsttijd, en als je niet zeker bent, is het beter om een paar minuten te wachten voordat je naar binnen gaat. Dit toont aan dat je punctueel bent en de waarde van andermans tijd begrijpt. Wanneer je om 8.30 uur wordt verwacht is het prima om tussen 8.20 uur en 8.30 uur voor de deur te staan.

9-tips-eerste-stagedag STAGE BIJ FULLSCREEN MEDIA

3. Stel jezelf aan iedereen voor

Een van de belangrijkste aspecten van je eerste dag is contact leggen. Geef een stevige handdruk en stel jezelf voor aan iedereen die je tegenkomt, of het nu in de lift, de kantine of op kantoor is. Ook als het de directeur is, ongeacht hoe jong of oud hij of zij is. Stel jezelf beleeft voor en zo wordt je geen nummertje binnen het bedrijf, maar gaan ze je herinneren. Dit toont zelfverzekerdheid en respect voor je collega’s. Een persoonlijke introductie met je voor- en achternaam zal ervoor zorgen dat je niet zomaar ‘de nieuwe stagiair’ bent, maar een herkenbaar gezicht.

4. Stel vragen om snel aan de slag te kunnen

Het is absoluut noodzakelijk om op je eerste dag vragen te stellen. Wees nieuwsgierig en toon je leergierigheid door vragen te stellen aan iedereen die je ontmoet. Het kan handig zijn om enkele vragen voor te bereiden voor je stageperiode, zodat je niet met lege handen staat. Vraag op welke afdeling ze werkzaam zijn en op welke manier jij in de toekomst met hen gaat samenwerken. Let wel op dat je niet overdreven veel vragen stelt of te informele gesprekken aangaat. Het is belangrijk om je plek te verdienen in de eerste weken, je begint namelijk toch gewoon onderaan de ladder. Schrik daarom absoluut je collega’s niet af met deze gadget.

9-tips-eerste-stagedag-2

5. Luister goed en maak aantekeningen

Actief luisteren is net zo belangrijk als praten. Luister aandachtig naar de uitleg die je krijgt en probeer te begrijpen wat er van je verwacht wordt. Het tonen van aandacht en interesse wordt zeer gewaardeerd. Op de eerste dag zal je bakken aan informatie vergaren. Dit kun je nu eenmaal niet allemaal opslaan in je hoofd. Schrijf belangrijke informatie op in je notitieboekje, zodat je het later kunt raadplegen als dat nodig is. Hiermee maak je zelfs een goede indruk, waarmee je laat zien alles te willen weten en er wat mee te gaan doen.

6. Proactieve werkhouding

Wacht niet passief af tot je een taak krijgt toegewezen. Neem initiatief en vraag of je vergaderingen mag bijwonen – eventueel zelfs als notulist -, werkzaamheden kunt voorstellen of collega’s kunt helpen als je een moment ziet. Laat zien dat je enthousiast bent om bij te dragen aan het team en dat je bereid bent om je best te doen, ook met minder leuke taken. Iedere dag dient er bijvoorbeeld geluncht te worden. Wellicht kun je al wat klaarzetten of boodschappen doen. Laat zien dat je je best wil doen.

9-tips-eerste-stagedag STAGE BIJ FULLSCREEN MEDIA

7. Maak duidelijke afspraken

Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt met je stagebegeleider en andere leidinggevenden. Begrijp wat je taken zijn en wat er van je verwacht wordt. Bespreek eventuele mogelijkheden om vanuit huis te werken en hoe effectieve communicatie kan worden gehandhaafd als je stagebegeleider afwezig is. Wat zijn je doelen voor deze stageperiode? Wat wil je achterlaten zodra je laatste stagedag is aangebroken? Het is belangrijk om dit op één van je eerste stagedagen te bespreken, zodat direct duidelijk is wat het doel van deze stage is.

8. Glimlach en lachen is positief

Het kan soms zo gemakkelijk zijn. Een glimlach kan wonderen doen voor je eerste indruk. Het laat zien dat je vriendelijk en positief bent. Bovendien kan lachen je eigen stress verminderen en gelukshormonen vrijmaken, wat je stemming en die van anderen positief beïnvloedt. Een positieve houding is altijd een goede keuze. Ga lekker aan de wandel met collega’s in de pauze of speel een potje tafeltennis en lach! Het is echt een verbindende factor.

9-tips-eerste-stagedag

9. Ga niet te vroeg naar huis, maar blijf ook niet te lang

Hoewel je vast gedreven bent om een goede indruk te maken, is het belangrijk om niet te overdrijven. Een eerste stagedag vergt veel energie en je krijgt waarschijnlijk nog een hele week vol nieuwe indrukken. Zorg ervoor dat je goed uitgerust blijft door niet te laat naar huis te gaan, maar vermijd ook om te vroeg de deur uit te lopen. Een goede balans is cruciaal. Vaak is het logisch om op de eerste dag gezamenlijk met je stagebegeleider het pand te verlaten.

Met deze 9 tips in gedachten, ben je klaar om je allereerste stagedag met succes af te ronden. Onthoud dat je hier bent om te leren en te groeien, dus wees open voor nieuwe ervaringen en maak het beste van deze spannende kans.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!