Entertainment

Im Westen Nichts Neues wint 4 Oscars als beste oorlogsfilm

im-westen-nichts-neues-netflix-oscars

Im Westen Nichts Neues is een hartverscheurende herinnering aan de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog. De brute oorlogsfilm van Edward Berger vertelt een aangrijpend verhaal met eersteklas acteerwerk en oogstrelende cinematografie, waardoor het een overtuigende verfilming is van de anti-oorlogsroman van Erich Maria Remarque.

Im Westen Nichts Neues op Netflix

De nog jonge Duitse soldaat Paul Baumer staart voor zich uit in een modderige krater in niemandsland. Zijn hoofd ligt in zijn handen terwijl er een bloederige strijd om hem heen gaande is. Hij heeft net een Franse soldaat in zijn borst gestoken, die naast hem op de grond naar adem hapt terwijl zijn longen zich langzaam vullen met bloed.

Baumer is inmiddels achttien maanden aan het vechten in de loopgravenoorlog. Toch is dit pas het moment waarop hij medeleven voelt met de tegenstander. Hij vindt een foto van het gezin van de Franse soldaat, en barst in tranen uit. Maar dit is niet de openbaring die hem verandert.

Even later zien we hem, met zijn zielloze ogen en emotioneel verdoofd door de dood van zijn beste vrienden, een aanval op de Fransen doen met het laatste beetje energie wat hij nog heeft. De barbaarsheid van de oorlog heeft het leven en zijn ziel uit hem getrokken.

Verontrustend en goudeerlijk

De verfilming van de anti-oorlogsroman van Erich Maria Remarque had al een reputatie als een van de meest eerlijke (en verontrustende) verslagen van een oorlog. Het is een shockerend verslag wat jonge Duitse soldaten meemaakten tijdens de Eerste Wereldoorlog. En we kunnen je vertellen – geen onderwerp wordt geschuwd.

im westen nichts neues

Je bent als kijker getuige hoe Baumer en zijn vrienden de door bloed doordrenkte slagvelden van de Eerste Wereldoorlog doorkruisen, en langzaam veranderen van enthousiaste, jonge vrolijke tieners in versufte, getraumatiseerde voetsoldaten die nooit meer hetzelfde terug zullen keren.

Een voor een verliezen ze de wil om te leven, omdat de pijn van het verlies zwaarder weegt dan de wonden van het gevecht. Een ding kunnen we in ieder geval vaststellen – deze film heeft verdiend 4 Oscars gewonnen, maar let wel op: het kan als shockerend worden ervaren. Im Westen Nichts Neues is exclusief te zien op Netflix.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!