Life & Health

7 praktische manieren om hooikoorts symptomen te bestrijden

hooikoorts-symptomen-verminderen

Hooikoorts, beter bekend als pollenallergie, kan vervelende klachten veroorzaken, denk aan niezen, jeukende ogen, een loopneus en benauwdheid. De aandoening komt omhoog wanneer je immuunsysteem reageert op deze allergenen. Dit zijn vaak pollen van gras, bomen en bloemen. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kan nemen om hooikoorts symptomen mogelijk te verminderen.

Hooikoorts symptomen verminderen

Voordat we ingaan op de tips is het handig om te weten dat de exacte oorzaak van hooikoorts niet volledig begrepen is. Erfelijkheid lijkt hierbij een rol te spelen, aangezien mensen met een familiegeschiedenis van allergieën een groter risico hebben om hooikoorts te ontwikkelen. Ook kunnen factoren zoals rook, stress, luchtvervuiling en bepaalde voedingsmiddelen hooikoorts verergeren of triggeren.

1. Pollen informatie in de gaten houden

Blijf op de hoogte van de actuele pollen informatie en plan activiteiten op dagen met een hoge pollen concentratie zorgvuldig. Ook kan je overwegen om een zonnebril te dragen. Zweven er veel pollen in de lucht? Blijf dan vooral binnen op piekmomenten.

hooikoorts symptomen verminderen 7 tips

2. Ramen en deuren dicht

Laat de ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten om te voorkomen dat pollen zich een weg naar binnen dringen. Maak indien nodig gebruik van een airconditioner met een schoon luchtfilter. Dit filter kan helpen bij het verwijderen van pollen en andere allergenen uit de lucht. Op deze manier wordt de kans op blootstelling verminderd, zodat je gewoon kan blijven functioneren in je dagelijks leven.

3. Droog je kleding niet buiten

Laat je wasgoed niet buiten drogen, omdat pollen zich hieraan kunnen hechten en zo naar binnen kunnen worden gebracht. Doe je dit wel, kan je de pollen mee naar binnen nemen, waardoor hooikoorts symptomen alleen maar groter worden. Beter voorkomen dan genezen, zullen we maar zeggen.

hooikoorts symptomen verminderen 7 tips

4. Douchen voor het slapengaan

Neem een verfrissende douche voor het slapengaan om pollen van je lichaam te spoelen, zodat je schoon je bed ingaat en symptomen mogelijk verlicht worden. Extra tip: is het erg warm buiten? Overweeg dan zeker eens een koude douche te nemen voor extra verkoeling tijdens hete dagen.

5. Vermijd het maaien van gras

Probeer het maaien van gras te vermijden, aangezien dit de verspreiding van pollen kan bevorderen. Is het noodzakelijk? Overweeg dan iemand anders te vragen om deze taak voor je uit te voeren. Het maaien van het gras kan de symptomen behoorlijk verergeren, dus let hierop!

hooikoorts symptomen verminderen 7 tips

6. Overweeg medicatie hulpmiddelen

Het wordt aanbevolen om een specialist te raadplegen voordat je antihistaminica gebruikt. Zij kunnen je deskundig advies geven over welke antihistaminica het meest geschikt zijn voor jouw specifieke symptomen, maar ook op basis van je medische geschiedenis. Bovendien kunnen ze informatie verstrekken over mogelijke bijwerkingen, juiste doseringen en de duur van het gebruik.

7. Immunotherapie als laatste redmiddel

We kennen allemaal wel iemand die niet normaal kan functioneren door hooikoorts. In dat geval kan immunotherapie (allergie-injecties) aanbevolen worden door een allergoloog, met als doel de hooikoortssymptomen op de lange termijn te verminderen. Zie deze optie wel als laatste redmiddel.

hooikoorts symptomen verminderen 7 tips

Helpt een pissebed eten tegen hooikoorts?

De afgelopen jaren zijn er talloze artikelen online verschenen die claimen dat het eten van een levende pissebed helpt tegen de symptomen van hooikoorts. Er is nul wetenschappelijk bewijs hierover te vinden. Wel interessant is het feit dat in landen waar over het algemeen veel insecten worden gegeten, eigenlijk amper hooikoorts voorkomt. Toch maar proberen dan?

Een goede algemene gezondheid kan gunstig zijn bij het omgaan met hooikoorts. Regelmatig sporten, een uitgebalanceerd dieet en voldoende slaap kunnen het immuunsysteem versterken en de symptomen van hooikoorts mogelijk verminderen. Een gezonde levensstijl kan helpen om het lichaam beter in staat te stellen om allergenen zoals pollen te bestrijden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Hieris Iris (@irisvanrobays)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!