Entertainment

Herkenbaar: 9 struggles die alleen mensen met OCD begrijpen

herkenbare-situaties-ocd
Afbeelding: Guys.nl

OCD, obsessive-compulsive disorder, is een soort angststoornis. Vaak ben je onbewust met 1001 factoren bezig die je op de juiste manier moet afhandelen. Doe je dit niet, dan is het chaos in je hoofd. Soms doe je de handeling dan helemaal opnieuw of trek je het recht om te zorgen dat alles toch gaat zoals je hoofd dat wil. Wij hebben de 9 grootste OCD-struggles op een rij gezet.

1. Alleen op hele stoeptegels stappen

Een eenvoudige wandeling wordt voor sommigen een hilarische dans op stoeptegels. OCD-wandelaars treden met precisie, met als doel elke tegel te veroveren. Voorbijgangers fronzen, maar vallen dan ten prooi aan dezelfde stoeptegel-obsessie! Straten worden een komische arena waarop gedeelde excentriciteiten in de schijnwerpers staan. Dus volg het ritme van de stoeptegels en sluit je aan bij de stiekeme club van de ‘Tegel-Treders’ – waar iedereen struikelt over dezelfde gekke voetstappen!

2. Volume van tv op een even getal

Tv-kijken wordt een artistieke balansact voor degenen met een even-getal-obsessie. Maar ach, het getal 13 blijft als de slechterik uit een filmplot. Met volume-niveaus als levenspartners, vermijden ze als de pest nummer 13 – het ‘Dubbel Ongeluksgetal’. Dus, als je een iemand met een afstandsbediening ziet jongleren, weet dan dat achter de komische strijd om even-getallen en ongeluksvrije volumes een episch innerlijk gevecht schuilt.

De tv mag absoluut niet op volume 13 staan!

3. Aftanken op een rond bedrag

Het tanken met een dwangstoornis die vraagt om te stoppen bij een rond bedrag, is vaak een uitdagende ervaring. Het ongemak begint wanneer het bedrag oploopt tot €..,96 . Vervolgens moet je hele kleine tikjes gaan geven aan je tankhendel en dan plotseling springt naar €..,01, grr… Dit soort situaties kan bijzonder frustrerend zijn en de drang om opnieuw te tanken is aanwezig. Met chagrijn snel je richting de kassa om jezelf te verlossen van deze hel.

4. Bestek door de besteklade

Voor velen met OCD is het een dagelijkse strijd wanneer bestek lukraak in de lade belandt. Het onbegrip groeit over mensen die zich niet bekommeren om messen bij messen en vorken bij vorken te plaatsen. De behoefte aan orde en symmetrie kan overweldigend zijn. Deze schijnbaar kleine kwestie benadrukt hoe OCD de meest alledaagse aspecten van het leven kan beïnvloeden en hoe diep ingebed dwangmatige denkpatronen kunnen zijn. Om nog maar te zwijgen over het inruimen van de vaatwasser.

Alles kriskros door de bestekbak

5. Kartelrandje zit er niet voor niets

In de wereld van wc-etiquette heeft OCD soms de overhand wanneer anderen het wc-papier wild lijken af te scheuren, zonder respect voor de heilige kartelrand. Het resultaat: een vreemd bungelend stuk papier dat weigert te worden getemd. Voor degenen met deze “scheurende zorgen” kan zelfs het kleinste stukje ongeordend papier een monumentale uitdaging worden. Laten we hopen dat de wereld snel het belang van netjes afscheuren zal inzien.

6. Eenvoudige vouwkunst

De “Asymmetrische Vouw Fobie” is echt! Het zien van mensen die papiertjes dubbelvouwen met de precisie van een dansende flamingo kan een ware kwelling zijn voor degenen met deze dwangstoornis. Foutmarges worden als neonlichten op een bouwplaats, en het eindresultaat lijkt eerder op een artistiek mislukte origami-poging. Laten we hopen dat er ooit steungroepen zijn voor degenen die lijden aan deze meedogenloze ‘rommelige vouw-angst’.

Het is een kleine moeite om je papiertje gewoon even goed te vouwen

7. De zondagochtend strijd

Op een ogenschijnlijk rustige zondagochtend begint het epische gevecht met een gekookt ei. Het pellen begint soepel, maar dan besluit het schilletje om als een koppige ex aan het eiwit te plakken. Wat volgt, is een onbedoelde operatie waarbij je het arme ei ontleedt alsof je een geheim agent bent. Het wordt nooit meer het mooie hardgekookte eitje uit het boekje, maar een ware plaats delict. Dus, als je de volgende keer een ei pelt en het uitloopt op een eiwit-apocalyps, onthoud dan: het was het ei, niet jij!

8. Horrorbak M&M’s

Heb je ooit het gevoel gehad dat het leven een grote bak M&M’s is en jij de onbezongen held van kleurscheiding? Welkom bij de OCD-struggle van M&M’s! Alsof dat nog niet genoeg was, stel je je nu voor dat een wilde zak Skittles in die bak wordt gegooid. Dezelfde kleuren, maar oh, de horror – verschillende smaken! Het is als een regenboog van angst in je handpalm. Dus, beste vrienden, als je ooit iemand met zo’n mengeling van lekkernijen ziet, wees dan voorbereid op een smakelijke stressaanval!

Innerlijke rust wanneer de M&M's op kleur zijn gesorteerd

9. Slalom je een ongeluk

In de wereld van fietsende perfectionisten lijkt het vermijden van fietsputten op een gigantisch psychologisch hindernissenparcours. Alsof fietsen nog niet genoeg cardio was, moeten we nu ook mentaal acrobatische toeren uithalen om die verraderlijke waterputten te ontwijken. Het is alsof de fiets zelf een hekel heeft aan stilstaand water en zweert er nooit een spatje van aan te raken. Dus daar gaan we, slalommend als een professionele danser op twee wielen, op weg naar een waterput-vrije toekomst.

Wat te doen bij serieuze OCD-symptomen?

Herken jij je in één van deze ergernissen, geen zorgen. Maar trek wel aan de bel als je angstig wordt of als je er echt onrust van in je lichaam krijgt. De angst of onrust wordt onderdrukt door de handeling uit te voeren, maar dat moet niet de oplossing zijn. Ga in gesprek met een specialist. Er is sprake van een dwangstoornis als je langer dan één uur per dag last hebt van deze dwangmatige handelingen. Op dat moment beïnvloedt het je leven dermate dat je bepaalde situaties zal gaan vermijden.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!