Entertainment

Voetbal gamefans opgelet: dit jaar helaas geen FIFA 24

geen-fifa-24-ea-sports-fc
Afbeelding: Kylian Mbappé - FIFA 23

Na maar liefst 30 FIFA-voetbal games komt er een einde aan de reeks populaire voetbalspellen. Jaarlijks betaalt EA een flinke som geld om de naam ‘FIFA’ te mogen gebruiken. Voor 2024 kwamen beiden partijen echter niet tot een akkoord, en dus krijgen we geen FIFA 24. Niet getreurd, we kunnen hoogstwaarschijnlijk eind september gewoon starten aan ons Ultimate Team en Carrière als speler of trainer. Het spel gaat alleen anders heten, namelijk EA Sports FC. 

Waarom geen licentie voor FIFA 24?

Het afgelopen jaar betaalde EA de FIFA een slordige 125 miljoen dollar om de naam van de voetbalorganisatie te mogen gebruiken. Dit jaar konden beide partijen echter niet overeenkomen. Waarom niet? De grote baas van de wereld voetbal organisatie, Gianni Infantino, vroeg een hogere fee voor het vernieuwen van de licentierechten. Zij eisten namelijk één miljard dollar voor de komende vier jaar. Dat komt neer op zo’n 250 miljoen per jaar, een verdubbeling ten opzichte van voorgaande jaren. EA ging op zoek naar een  goedkoper alternatief.

Eind september zullen voetbalfans in de startblokken staan om de nieuwste voetbalgame te bestellen. De naam is al bekend: EA Sports FC. Trouwe fans hoeven niet bang te zijn dat ze niet meer met hun favoriete speler of club kunnen spelen. In de gameplay zullen geen hele grote veranderingen plaatsvinden. Ultimate Team zal nog steeds in dezelfde vorm te bespelen zijn en ook de Career Mode voldoet aan alle eisen van de voetbalfans. In de nieuwste game zal alleen het wereldkampioenschap onder een andere naam gehouden worden, gezien deze onder de noemer van de FIFA valt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door EA SPORTS FC (@easportsfc)

 

Neppe voetbalnamen in FIFA

Door de jaren heen heeft EA Sports vaker te kampen gehad met problemen rondom licenties. In FIFA 23 zijn clubs uit Italië de boosdoeners. Zo heeft de spelontwikkelaar geen rechten over clubs als Atalanta, Lazio Roma, AS Roma én landskampioen SSC Napoli. Ook de Russische competitie moet het ontgelden door de problematiek op maatschappelijk niveau. Dit heeft de EA doen besluiten om alles wat met Rusland te maken had uit de game te verwijderen.

Herinneren we ook nog het Nederlands elftal van FIFA 08 nog? Legendarisch, door het ontbreken van de gebruikelijke sterren als Wesley Sneijder, Robin van Persie en Edwin van der Sar. Een conflict tussen de EA en de KNVB leverde hilarische, maar treurige beelden op. De rechten van de Nederlanders mochten niet gebruikt worden en dus speelde je met fictieve namen. Bert Ronhaar op rechtsbuiten en was Michelangelo van der Poel de creatieve ‘nummer 10’.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!