Sports

Einde rechtszaak na 4 jaar: Formule 1 in Nederland gaat door

formule-1-rechtszaak-nederland
Foto: Marc Kleen

Sinds de bekendmaking dat het Formule 1-circus terug zou komen naar Zandvoort, voorjaar van 2019, lopen er rechtszaken. Circuit Zandvoort tegen natuur- en milieuorganisaties. Tot nu toe tot weinig resultaat voor de natuur bewakers en vandaag kwam er eindelijk duidelijkheid. De Raad van State wees vandaag, woensdag 5 juli 2023, de bezwaren af die ze hadden aangevoerd tegen stikstofberekeningen die voor de natuurvergunning zijn gemaakt. 25, 26 én 27 augustus gaan we dus gewoon genieten van Max Verstappen die zijn Red Bull naar de overwinning racete.

Na jaren eindelijk een bindende uitspraak

Meerdere keren wees de rechter verschillende verzoeken af in de zaak tussen Circuit Zandvoort en de natuur- en milieuorganisaties. De rechter gaf aan dat het circuit in het bezit was van alle toereikende vergunningen voor de exploitatie van het circuit inclusief Formule 1. Vervolgens werd de omgevingsvergunning in twijfel getrokken, maar dit beroep werd door de rechtbank ‘ongegrond’ verklaart. Eén maand na de rechtszaak over de omgevingsvergunning werd er een nieuwe zaak aangespannen.

Om het circuit Formule 1 klaar te maken, moest de grond op bepaalde locaties geëgaliseerd worden. De provincie gaf zijn akkoord, maar toch vloog de milieubeweging er niet veel later met gestrekt been in. Er zouden illegale werkzaamheden verricht worden op een locatie waar geen toestemming voor was. Na een bezoekje aan het circuit door milieuorganisatie Rust bij de Kust-voorzitter Karel van Broekhoven, krabbelde ze al snel terug. “Ik moet toegeven dat we dit keer fout zaten”, zei Van Broekhoven.

Formule 1-weekend mag in je agenda

In augustus 2021 werden verschillende beroepen van de Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen en diverse andere milieuorganisaties allemaal ongegrond verklaart. Zij gingen in beroep in het kader van Wet natuurbescherming voor Circuit Zandvoort. Toen was het zand rond de fanzone aan de beurt. Dit zand zou vervuild zijn tijdens de aanleg, maar ook dit werd ongegrond verklaart.

Vandaag deed de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dan eindelijk uitspraak over de natuurvergunning en twee ontheffingen: de activiteiten en evenementen op Circuit Zandvoort mogen doorgaan! De organisatie mag op 16 locaties op het circuitterrein werkzaamheden verrichten om onder meer de Dutch Grand Prix mogelijk te maken. De rugstreeppad en de zandhagedis lopen hierdoor geen extra gevaar.

Stikstofuitstoot op Circuit Zandvoort

De huidige natuurvergunning, die in 2019 is afgegeven, legt beperkingen op aan het gebruik van het circuit. Het racecircuit mag maximaal 337 dagen per jaar worden gebruikt. Bovendien is de toegestane stikstofuitstoot beperkt tot 6.124 kg per jaar. Dit is aanzienlijk minder dan de geschatte stikstofuitstoot van ongeveer 10.750 kg per jaar in de oude situatie. Dat betekent dat de circuitorganisatie al een heel stuk tegemoet is gekomen en zich houd aan de opgelegde natuurvergunningen. De komende jaren gaan we de Formule 1 dan ook gewoon zien neerstrijken in ons mooie Zandvoort.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!