Entertainment

6 films over kunstmatige intelligentie die je gezien moet hebben

films-kunstmatige-intelligentie

Kunstmatige intelligentie is in opkomst. Sinds het verschijnen van ChatGPT is de wereld in de ban van Artificial Intelligence (of AI). Echter verschijnen er al decennia films waarin AI centraal staat, want wat als robots de wereld over gaan nemen? Deze apocalyptische hypothese staat garant voor geniale filmscripts, dus zijn er spectaculaire films verschenen over kunstmatige intelligentie. Wij hebben het beste op een rijtje gezet.

Kunstmatige intelligentie in films

Elon Musk heeft onlangs opgeroepen om een pauze in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in te lassen. Hij is van mening dat er te weinig wordt gedaan aan beveiliging van systemen, waardoor het mogelijk is dat steeds krachtiger wordende AI-bots de maatschappij kunnen ontwrichten. Hollywood maakte eerder films over een dergelijk scenario, waarin zelfdenkende robots zich tegen de mens keren.

Sommige films verschenen nog voordat het internet werd uitgevonden. In de huidige tijdgeest is het niet ondenkbaar dat artificial intelligence een prominente rol gaat spelen in ons dagelijkse bestaan, en dat maakt het bekijken van de onderstaande films een stuk interessanter. We hebben 6 films op een rijtje gezet, dus ga er lekker voor zitten.

kunstmatige intelligentie producties

1. The Terminator

We beginnen dit lijstje met een absolute klassieker onder de films waarin kunstmatige intelligentie centraal staat. In The Terminator gaat een cyborg (Arnold Schwarzenegger) terug in de tijd om John Connor te vermoorden. Connor moet dood omdat hij in de toekomst het verzet tegen een leger cyborgs zal leiden.

2. The Matrix

In de Matrix schittert Keanu Reeves in de rol van Neo, een getalenteerde software ontwikkelaar die bijverdient als hacker. De Matrix is een schijnwereld, en is een simulatie die mensen onder controle moet houden. Als Neo onder leiding van rebellenleider Morpheus kiest voor de waarheid begint het gevecht tegen de kunstmatige intelligentie die de hele wereld in zijn greep heeft.

3. I, Robot

In I, Robot springen we vooruit naar het jaar 2035, waarin robots in veel huishoudens worden gebruikt om het leven makkelijker te maken. Als er op een dag een moord wordt gepleegd, en een robot ervan wordt verdacht, komt V.I.K.I, een supercomputer in opstand, en geeft alle robots ter wereld de opdracht om in opstand te komen.

4. Blade Runner

Deze klassieker uit 1982 speelt zich af in 2019, waarin de mens samenleeft met androïden die zijn ontwikkeld door Tyrell Corporation die de slogan ‘menselijker dan de mens’ als lijfspreuk heeft. Het gaat fout als een groep van rebelse androïden besluit om het recht in eigen hand te nemen nadat de robots door de mens op aarde worden buitengesloten.

5. Chappie

In Chappie heeft de overheid een oplossing gevonden tegen de hoge criminaliteitscijfers in de stad, androïdes die zelfstandig kunnen denken, voelen, en misdaad kunnen bestrijden. Chappie is zo’n androïde, maar wordt gestolen door criminelen, en gebruikt voor het plegen van overvallen. Hierdoor komt Chappie in een lastig parket terecht, want hij wordt door zowel criminelen als de overheid gezocht.

6. RoboCop

In RoboCop zien we politieagent Alex J Murphy, die door een aantal criminelen op brute wijze wordt vermoord. Op dat moment zit de ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie van Omni Consumer Products in een stroomversnelling, waarna ze dit toepassen op Murphy. De agent wordt RoboCop, een superagent. Maar het gaat mis als hij zich dingen gaat herinneren uit zijn ‘vorige leven’.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!