Money & Career

Energieleveranciers vergelijken: dit is er veranderd sinds deze maand

Energieleveranciers vergelijken

Eind vorige maand was het ontzettend druk bij energievergelijkingssites. Veel mensen probeerden net voor 1 juni onder gunstige voorwaarden een nieuw vast energiecontract af te sluiten. Vanaf 1 juni geldt namelijk een nieuwe regeling die minder voordelig is voor consumenten. We leggen hieronder uit hoe dit precies zit en waar je op moet letten.

Vast energiecontract weer interessant

Bij bijna alle vergelijkingssites voor energieleveranciers was het eind mei een gekkenhuis. Het aantal websitebezoeken was gemiddeld 40 procent hoger dan vorig jaar rond dezelfde tijd. Vooral mensen die op zoek waren naar een gunstig vast contract zorgden voor deze drukte.

Veel mensen hebben interesse in vaste contracten omdat ze zekerheid willen. Ze willen niet verrast worden door plotselinge stijgingen van energieprijzen, zoals vorig jaar. In de toekomst kunnen de prijzen zowel terugkeren naar het oude niveau als sterk stijgen. Met een vast contract merk je echter niets van de hoge prijzen gedurende de contractduur. Als de prijzen dalen, hoef je je ook weinig zorgen te maken.

Energieleveranciers vergelijken

Waarom was het druk eind mei?

Sinds 1 juni is er een strenger boetebeleid van kracht. Vandaar de drukte vlak voor die datum. Mensen met een lopend contract die vóór 1 juni overstapten naar een jaarcontract, betaalden slechts een boete van een paar tientjes. Vanaf 1 juni is de opzegboete bij nieuwe contracten gelijk aan het verlies dat de leverancier lijdt omdat je het contract voortijdig beëindigt. Dit kan oplopen tot enkele honderden euro’s.

De voorheen lage boete voor het opzeggen van contracten zorgde voor onrust bij energiemaatschappijen. Daarom boden zij vorig jaar nauwelijks vaste contracten aan.

Energieleveranciers vergelijken

Kan ik nog overstappen?

Natuurlijk kun je altijd energieleveranciers vergelijken en overstappen, vooral als je een leverancier ziet die veel goedkoper is. Je moet echter wel goed uitrekenen hoeveel overstapboete je moet betalen. Deze informatie vind je in je huidige contract en op de website van je energieleverancier.

Als de boete veel lager is dan het bedrag dat je kunt besparen, is het nog steeds gunstig om over te stappen. Dit geldt vooral als je op zoek bent naar een vast contract. Momenteel worden er maar liefst 17 verschillende vaste contracten aangeboden voor gas en elektriciteit. Er vast dus weer flink wat te kiezen. Een paar weken geleden waren er helemaal geen vaste contracten beschikbaar.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!