Sports

WK Qatar beveiligers bedreigen Deense pers: “We slopen je camera”

WK Qatar beveiligers bedreigen Deense pers We slopen je camera

Nog voordat de eerste bal op het WK voetbal in Qatar is getrapt rommelt en onweert het in de oliestaat. Tijdens een live-uitzending van de Deense omroep TV2 werd presentator Rasmus Tantholdt door beveiligers onderbroken, en werd er gedreigd met het vernielen van zijn apparatuur. De organisatie bood later excuses aan voor het incident.

Geen toestemming om te filmen

De reporter was bezig met een live-reportage toen hij werd benaderd door drie beveiligers in een golfkarretje. Ze wilden dat hij stopte met filmen en probeerden de cameralens te bedekken. De Deense reporter zou geen toestemming hebben gehad om vanaf die locatie te filmen. Toen de beveiligers dreigde zijn camera te vernielen werd Tantholdt boos en ging in discussie met de drie in witte gewaden gehulde dienders.

De reporter reageerde met “Je hebt de hele wereld uitgenodigd, waarom kunnen we niet filmen?” en “Je wil de camera vernielen? Je bedreigt ons?”
De Qatarese Supreme Committee for Delivery & Legacy kwam later met een verklaring dat de interventie een vergissing was, en bood excuses aan. De reden dat de Deense reporter werd onderbroken heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met eerdere kritiek vanuit Denemarken op het schenden van mensenrechten in Qatar.

Deense reporter ervaart strenge media-restricties

Kritiek op de overheid is volgens de wet verboden in het land, maar tegelijkertijd wil de Qatarese overheid gastvrijheid uitstralen omwille het wereldkampioenschap voetbal. Blijkbaar gaan deze twee zaken niet samen. De Denen hebben eerder openlijk kritiek geuit met betrekking tot de mensenrechten in het land en de omgang met arbeidsmigranten, waarvan er ruim 6500 omkwamen tijdens de bouw van het stadion.

Uit protest speelt het Deense team mee met wedstrijdshirts waarop het embleem en sponsor logo van het sportmerk Hummel zijn weggedrukt. Qatar houdt vol dat er geen strenge restricties voor de media zijn tijdens het WK, evenals het handhaven van het verbod op homoseksualiteit tijdens het evenement. Het WK in Qatar is nog niet begonnen, maar het lijkt erop dat het de toernooiorganisatie verrassend moeilijk afgaat om deze ‘versoepelingen’ door te voeren.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!