Life & Health

Deze dagelijkse bezigheden brengen jouw dopamine in gevaar

dagelijkse bezigheden verstoorde dopamine

Dopamine is verantwoordelijk voor het reguleren van onder andere je emoties en motivatie in de hersenen. Je begrijpt dus wel dat gezonde dopamine levels extreem belangrijk zijn voor het lekker in je vel zitten en het bereiken van doelen. Maar wist je dat veel dagelijkse bezigheden jouw dopamine levels kunnen verstoren, vaak zonder dat we het direct door hebben? Laten we eens kijken naar welke dagelijkse dingen jouw dopamine in gevaar brengen.

Waarom is dopamine zo belangrijk?

Gezonde dopamine levels zijn essentieel voor een gezond functionerend brein en lichaam. Lage dopamine levels kunnen leiden tot gevoelens van vermoeidheid, depressie, angst en gebrek aan motivatie. Aan de andere kant kunnen hoge dopamine levels leiden tot verslaving en andere problemen in rondom je welzijn.

Door gezonde dopamine levels te behouden, kunnen we een goede gemoedstoestand behouden en ons gemotiveerd en gefocust houden om onze doelen te bereiken. Je wilt er dus voor zorgen dat je dopamine op een natuurlijk niveau komt te liggen. Het kan voordelen hebben dat je dopamine natuurlijk hoog komt, bijvoorbeeld door seks. Echter zijn er veel dingen die je dopamine onnatuurlijk verhogen, wat je gezondheid in gevaar kan brengen.

Verslaving aan schermen

Het gebruik van telefoons en computers kan leiden tot overmatige stimulatie van de dopamine receptors in de hersenen. Dit kan leiden tot verslaving en verminderde gevoeligheid van de dopamine receptors, wat op de lange termijn kan leiden tot verminderde dopamine levels. Gamen heeft een vergelijkbaar effect op de dopamine levels van het brein. Het is daarom belangrijk om onze tijd op deze apparaten te beperken en ons brein af en toe een pauze te gunnen.

Misschien heb jij het ooit wel gemerkt dat je tijdens je werk of tijdens het studeren automatisch naar je telefoon grijpt. Dit komt omdat je ongezonde dopamine levels hebt en je telefoon op zoek is naar een hogere dopamine impuls, dat het dus niet krijgt van studeren of werken. Zo zie je maar dat een verstoord dopamine niveau kan leiden tot een verminderde focus.

lager dopamine telefoonverslaving

Slechte voedingsstoffen

Suiker heeft een directe invloed op de dopamine levels in de hersenen. Het eten van suiker kan leiden tot een snelle stijging van de dopamine levels, wat een gevoel van beloning en genot kan veroorzaken. Drugs zoals alcohol hebben ook een vergelijkbaar effect op de dopamine levels in de hersenen. Ze kunnen leiden tot overmatige stimulatie van de dopamine receptors, wat kan leiden tot verslaving en verminderde dopamine levels op de lange termijn.

Misschien vind je bepaald snoep helemaal niet lekker, maar omdat je lichaam weet dat het hogere dopamine krijgt door het te eten, wil je toch onbewust snoepen. Producten met te veel suiker, cafeïne of andere bewerkte voedingsmiddelen kunnen zorgen voor een onnatuurlijke hoge stijging van je dopamine niveaus. Het vermijden van deze voedingsstoffen kan er dus voor zorgen dat je dopamine op een gezonder niveau kan komen.

slecht dieet suiker laag dopamine

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!