Life & Health

Conditieproef Nederlandse krijgsmacht: zo fit moet je minimaal zijn

conditieproef-nederlandse-krijgsmacht
Foto: Instagram @koninklijkelandmacht

Sinds 2009 is het voor iedereen die zich aan wil sluiten bij de Nederlandse krijgsmacht verplicht om een conditieproef af te leggen. Want laten we eerlijk zijn – het eerste waarover een toekomstig militair moet beschikken is een ijzersterke conditie. In dit artikel nemen we je mee in de eisen die gesteld worden.

Conditieproef Nederlandse krijgsmacht

Deze eisen voor de Nederlandse krijgsmacht verschillen overigens voor mannen en vrouwen. Voor alle guys: je moet minstens 2400 meter kunnen hardlopen, twintig push-ups en dertig sit-ups doen. Dit geldt voor iedereen tot en met dertig jaar oud. Daarna worden de eisen bijgesteld.

De onderdelen bestaan zoals boven vermeld uit 12 minuten hardlopen, push- en sit-ups. Het is vooral een richtlijn om te kijken of je conditie minimaal goed genoeg is. Vergis je echter niet. Dat je deze minimale conditie eisen haalt, betekent nog niet dat je ook echt uit het juiste hout gesneden bent.

Voorbereiding conditieproef

Als je besluit om te gaan trainen voor de conditieproef is het handig om in je hoofd te houden dat je alle onderdelen apart traint. De conditieproef wordt in een keer afgenomen. Dat betekent dat er tussendoor geen rustmomenten zijn. Dus: train alle onderdelen apart, maar vergeet niet dat alles achter elkaar uitgevoerd moet worden. De 12 minuten test wordt ook wel de coopertest genoemd, iets wat we allemaal op school hebben moeten doen.

De beste manier om dit onderdeel te trainen is om te beginnen in blokken van een aantal minuten, en dit naar verloop van tijd uit te breiden naar langere afstanden. Voor zowel de push-ups als de sit-ups is hetzelfde verhaal van toepassing. Begin klein, en zorg ervoor dat je het aantal herhalingen steeds een beetje verhoogt. Het zal je verbazen hoe snel je progressie kan boeken als je over de juiste motivatie beschikt.

Geldigheid

Vergeet trouwens niet dat de test die je aflegt slechts 12 maanden geldig is. Als toekomstig militair moet je deze test jaarlijks herhalen. Op deze manier wil defensie voorkomen dat je fysieke gesteldheid afneemt, bijvoorbeeld door laksheid of leeftijdsverhoging.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!