Entertainment

Chimp Empire documentaire is zo goed dat het bijna onwerkelijk is

chimp-empire-netflix

Chimp Empire is een vierdelige documentaireserie die een chimpansee gemeenschap volgt in centraal Oeganda, in het Ngogo-bos. Het feit dat het een van de grootste chimpansee gemeenschappen ter wereld is, maakt deze documentaire zo bijzonder. Dit, en de hiërarchie en maatschappelijke verhoudingen die door de intelligente primaten zijn opgezet.

Chimp Empire op Netflix

De centrale en westerse facties van de Ngogo-gemeenschap voeren gedurende de serie een intense rivaliteit. We kijken naar de waakzaamheid van elke stam terwijl ze patrouilleren in de landen tussen hen in en zich voorbereiden om terug te vechten als hun rivalen binnenvallen.

Door middel van adembenemende cinematografie, oogstrelende close-ups van de chimpansees en angstaanjagende beelden van de oorlog tussen verschillende groepen, ziet Chimp Empire er bijna te mooi uit om waar te zijn. Veel kijkers vroegen zich daarom af of deze documentaire serie wel echt is. Daar is een simpel antwoord op:

Is Chimp Empire echt?

Chimp Empire is honderd procent echt. Het lijkt echter bijna onwerkelijk door het talent van de filmploeg van deze documentaire. Chimpansees reizen razendsnel door het bos tijdens momenten van hoge agressie, waardoor het soms maanden duurde om scenes samen te brengen. Je hebt als kijker constant het gevoel alsof je erbij bent.

Dit komt vooral door de menselijkheid die de primaten uitstralen. Ze zijn zo menselijk dat je als kijker weet dat ze jou op dezelfde manier beoordelen als jij hen. Hoe alle betrokkenen van de serie het voor elkaar hebben gekregen om zo dicht op de actie te komen, blijft een raadsel.

chimp empire netflix

Sterk staaltje storytelling

De beste manier om Chimp Empire te omschrijven is als de populaire serie Succession, maar dan met primaten. Er is verraad, achterbaksheid, familie liefde en afwijzing. Door de verhalen menselijk te maken, wordt er in de serie gepleit voor empathie, begrip en natuurlijk steun voor deze vreselijk bedreigde diersoort, maar zonder erin door te slaan.

En dat is eigenlijk gelijk het enige kritiekpunt die wij hebben. Hoewel er op het einde een kleine hint wordt gegeven over hoe erg deze diersoort bedreigd wordt, ligt er wat ons betreft te weinig nadruk op. Desondanks is Chimp Empire een documentaire die iedereen gezien moet hebben. Aarzel niet dus!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!