Life & Health

Dit moet je weten over de Canal Parade Amsterdam 2023

Canal Parade Amsterdam 2023
Foto: @prideamsterdamcanalparade

De Canal Parade Amsterdam is traditiegetrouw hét hoogtepunt van de Pride Amsterdam. Komend weekend zal de kleurrijke botenparade weer plaatsvinden op een route die begint bij Oosterdok en vervolgens langs de Nieuwe Herengracht, Amstel, Prinsengracht en Westerdok gaat. We zetten voor je op een rij wat je echt moet weten voordat je naar dit bruisende evenement toegaat.

Thema en route van de Pride Canal Parade 2023

Het thema van de Parade is dit jaar #YouAreIncluded. De deelnemers aan de Canal Parade van 2023 zijn als sinds februari bekend. Er doen dit jaar 81 boten mee. Welke dat zijn? Check hier het complete overzicht van de boten.

De boten starten bij het Scheepvaartmuseum en vertrekken richting Amstel. Vervolgens gaat het langs de Prinsengracht naar het Westerdok. De start is om 12.00 en ongeveer 17.00 is het einde van de parade. Een kaartje van de route zie je direct hieronder:

Wie betaalt de Pride Canal Parade eigenlijk?

De totale kosten van de botenparade bedragen ongeveer €700.000. Gelukkig wordt een deel van deze kosten gedekt door een subsidie van €200.000 van de gemeente Amsterdam en inkomsten van €150.000 van de bootjes langs de route.

Bovendien zorgt de Pride Business Club ervoor dat de deelnamekosten per boot aanzienlijk lager uitvallen dan ze anders zouden zijn, namelijk slechts €250 voor lokale afdelingen van COC en €750 voor de landelijke organisatie.

Geen muziek meer langs de kant

Om de beleving van de botenparade te verbeteren en het omgevingslawaai te verminderen, is sinds 2019 versterkt geluid langs de route – dus ook op afgemeerde boten en op de wal – niet toegestaan. Zo kunnen de deelnemers beter met elkaar communiceren en verminderen we de overlast voor omwonenden.

Bezoekers op boten

Ben je van plan om met je eigen boot naar de Pride te komen? Dan heb je een Pride Vignet nodig. Hiermee wil de organisatie voorkomen dat ongeautoriseerde feestjes het evenement verstoren. De verkoop van Pride vignetten loopt via www.botenparade.nl.

Eten en drinken

Langs de route zijn er bars waar je bier, wijn en fris kunt kopen, en snackwagens met heerlijke lekkernijen, zoals hamburgers, frikandellen, patat, hotdogs, saté en broodjes beenham. Door bij deze ondernemers te kopen, steun je de botenparade en help je eraan mee dat dit fantastische evenement jaarlijks kan plaatsvinden.

Hoge boete wildplassen

Wildplassen is zeer respectloos tegenover de bewoners van de stad en medebezoekers. Het is ook niet nodig want er zijn toiletten genoeg. Wildplassen kan leiden tot een boete van €140, en dat is natuurlijk zonde van het geld dat je waarschijnlijk liever aan leukere dingen besteedt. Op de kaart onderaan deze pagina kun je zien waar alle toiletgelegenheden – ook voor mindervalide bezoekers – te vinden zijn.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!