Life & Health

Gratis topfit worden: de calisthenics revolutie is voor iedereen

Calisthenics gratis sporten
Calisthenics is de goedkoopste manier om fit te worden! (Foto: Instagram @michaelwoerdman)

Wie zei dat je een dure sportschool nodig hebt om fit te worden? Wist je dat er een fitnessrevolutie aan de gang is, waarbij niets meer nodig is dan je eigen lichaamsgewicht? Maak kennis met calisthenics, de eenvoudige, maar krachtige trainingsmethode die je niet alleen in topvorm brengt, maar ook vriendelijk is voor je bankrekening! Laten we snel een kijkje nemen!

Wat is calisthenics precies?

Calisthenics is een vorm van lichaamsbeweging waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt om kracht op te bouwen, je flexibiliteit te verbeteren en je uithoudingsvermogen te verbeteren. Deze trainingsmethode heeft een sterke comeback gemaakt, voornamelijk vanwege de toegankelijkheid en de minimale kosten.

Calisthenics vereist geen dure apparatuur of lidmaatschappen van fitnessclubs, wat het een uitstekende optie maakt voor mensen die op zoek zijn naar budgetvriendelijke fitnessoplossingen. Het stelt je ook in staat om te sporten waar en wanneer je maar wilt, met niets meer dan je eigen lichaam als je uitrusting.

Voorbeelden van calisthenics oefeningen

Er zijn tal van calisthenics oefeningen die je kunt uitvoeren zonder de behoefte aan dure uitrusting. Enkele basisoefeningen zijn push-ups, pull-ups, squats, lunges, en buikspieroefeningen zoals crunches en planken. Deze oefeningen richten zich op meerdere spiergroepen tegelijk, waardoor je een volledige lichaamstraining krijgt.

Geavanceerde calisthenics oefeningen kunnen ook worden toegevoegd naarmate je sterker wordt. Deze kunnen bestaan uit handstanden, muscle-ups en pistol squats. Het mooie van calisthenics is dat je met eenvoudige aanpassingen de intensiteit en moeilijkheidsgraad van de oefeningen kunt verhogen, zodat je voortdurend wordt uitgedaagd en je vooruitgang blijft maken.

Waar kan je calisthenics doen?

Een van de grote voordelen van calisthenics is dat je deze full-body workout vrijwel overal kunt doen. Thuis, in een park, of zelfs op het strand – de wereld is je sportschool! Veel steden hebben openbare calisthenics parken waar je gratis gebruik van kunt maken, wat nog een andere reden is waarom deze trainingsmethode zo budgetvriendelijk is.

In Nederland zijn er ook tal van calisthenicsparken waar alle uitrusting klaar staan voor je. Dit zijn bijvoorbeeld stangen waar je je aan kan optrekken of push-ups up kunt doen. Ook zie je veel mensen calisthenics doen in speeltuintjes, waar je met een creatieve geest een eigen sportschool van kunt maken. Deze optie ziet er misschien wel een beetje apart uit als jij aan het trainen bent tussen de kleine kindjes!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!