Life & Health

Dit moet je weten over bredere schouders trainen in de gym

bredere schouders trainen

Bredere schouders trainen is een doel van veel mannen in de sportschool. Of je nou lekkerder in je vel wil zitten, of gewoon sterker wil worden – je schouderspieren worden hoe dan ook bij veel oefeningen aangesproken. Het kan daarom soms voelen alsof het heel veel werk kost. Maar geen zorgen.

Bredere schouders trainen

Er bestaat niet één oefening die automatisch resulteert in bredere schouders. Dit komt door de vele verschillende manieren waarop je schouder beweegt. Het is daarom belangrijk om een combinatie te maken van verschillende oefeningen. Op deze manier stimuleer je een evenwichtige groei in je spieren.

Zoals we al eerder zeiden bewegen je schouders op verschillende manieren. Ze zijn dan ook opgebouwd uit drie verschillende spieren: de zogenaamde anterieure deltaspieren, laterale deltaspieren en achterste deltaspieren. Deze drie spieren bij elkaar noem je de deltaspieren. Wist je dat ze een van de grootste spiergroepen uit ons hele bovenlichaam zijn?

Verschillende spierfuncties

Elk van deze drie spieren heeft een andere functie, wat betekent dat je ze niet allemaal kan trainen met één oefening. Variatie in je training is dan ook essentieel. Met de voorste deltaspieren duw je dingen weg, de laterale deltaspieren duwt gewicht naar de zijkant, en je achterste deltaspieren trekken dingen naar binnen. Je moet dus wel wat wat meer doen dan alleen bankdrukken.

Met bankdrukken alleen train je de voorste deltaspieren, met de overhead press daarentegen je voorste en laterale, en chin-ups trainen je achterste deltaspieren. Wat we bedoelen te zeggen is dat je met veel standaard oefeningen in je trainingsschema ook al je schouders traint. Het gaat erom dat je je concentreert om sterker te worden, en dus ook aan de slag gaat om zwaarder te kunnen tillen.

Maar je kan natuurlijk ook geïsoleerd trainen. Dat houdt in dat je je in het bijzonder richt op alleen je schouders. In dat geval zijn lateral raises en face pulls goede alternatieven. Maar zoals met alles in de wereld van fitness en gezondheid, ligt het lang niet alleen aan de oefeningen die je doet, of hoe zwaar je traint.

Meerdere factoren spelen mee

Het belangrijkste is dat je genoeg eet om spiergroei te bevorderen. Dit is waar zo veel mensen de fout in gaan. Je trainingsschema is op en top, je hangt structureel in de gewichten, en toch blijft het resultaat uit. Een uitgebalanceerd dieet in combinatie met voldoende slaap en genoeg water drinken is een uitstekend begin. Succes met het behalen van je bredere schouders!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!