Life & Health

Krijg je een bierbuik van te veel bier drinken of niet?

bierbuik-veel-bier-drinken

Alle mannen herkennen het moment wanneer je de 25 bent gepasseerd en je gaat minder sporten. Ineens blijven alle vetten onderaan je pens plakken en ontstaat de fameuze ‘bierbuik’. Maar laten we eens kijken of die ongezonde bierbuik echt het gevolg is van overmatig bier drinken, want die naam zal toch niet uit het niets zijn ontstaan. Mannen lijken er vaker last van te hebben. Dus dat doet je denken dat bier wel eens de boosdoener zou kunnen zijn. Maar is dat werkelijk zo?

Wat zijn de effecten van bier drinken op je lichaam?

Nou, dat is eigenlijk vrij simpel. Bier zit boordevol calorieën. Het sneaky deel is dat je er aardig wat van kunt achteroverslaan zonder dat je het door hebt. Dus die calorieën stapelen zich onopgemerkt snel op. Plus, bij een biertje hoort vaak ook een lekkere snack. Bier en knabbels zijn onafscheidelijk, dus daar gaan al snel wat bitterballen naar binnen. Alcohol prikkelt je hypothalamus, wat je een hongergevoel geeft. Dus na zo’n avondje bier drinken beland je vaak ook nog eens bij de snackbar.

Alcohol levert calorieën en suikers, maar niet de juiste voedingsstoffen. Neem nou een broodje kaas; dat bevat tenminste nog eiwitten, vitamines en vezels. Alcoholcalorieën zijn leeg. Ze kunnen niet opgeslagen worden, dus ze worden direct verbrand. Ze krijgen voorrang boven de vetten en koolhydraten uit voeding als het om verbranding gaat. En zo wordt het overschot aan calorieën opgeslagen als vet. En voilà, daar is-ie dan: de bierbuik. Overigens geldt dit net zo goed voor overmatig wijndrinken.

Bier, wijn en snacken is de ongezondste combinatie

Waarom lijken vooral mannen een bierbuik te hebben?

Bij mannen nestelt het vet zich vooral rond de buik, terwijl het bij vrouwen meestal heupen, bovenbenen en armen siert. Dat verklaart waarom mannen vaker met een bierbuik te kampen hebben. Die bierbuik is trouwens niet zacht, eerder stevig en gespannen. Mannen met een bierbuik staan vaak met een holle rug; dat ziet er gewoon wat beter uit.

Als je buikspieren samentrekken, wordt je buik harder. Aangezien mannen meer bier achterover slaan en dus vaker een buik hebben, noemen we het een bierbuik. Maar eerlijk is eerlijk, het had net zo goed een wijnbuik of bitterballenbuik kunnen heten. Tegenwoordig dan misschien maar vaker overstappen op een alcoholvrij biertje?

Kies wat vaker voor een gezondere borrel

Is een bierbuik dan uitsluitend hieraan te wijten?

Het kan ook te maken hebben met een combinatie van overgewicht, buikvet en een verstoorde hormoonbalans. Als je gestrest bent, stijgt je cortisongehalte. En dat hoopt zich vooral op in je buik. Als die balans verstoord raakt, zet je lichaam meer vet op in je buikstreek.

Van die bierbuik afkomen, betekent simpelweg minder alcohol drinken en meer slapen om die stress te verminderen. Dus afvallen is de weg, want zwaarlijvigheid en een overmatige alcoholinname zijn beiden ongezond. De bierbuik is daar een treffend voorbeeld van.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!