Life & Health

Brandstof voor je training: de beste voeding voordat je gaat sporten

beste voeding voorafgaand sporten

Of je nu gaat joggen, fitnessen of gaat boksen, de juiste voeding kan je helpen om beter te presteren en sneller te herstellen. Maar wat is het beste om te eten voordat je gaat sporten? In dit artikel nemen we een kijkje naar wat je nodig aan heeft om goed te presteren, en welke voeding daar het beste voor geschikt is.

Koolhydraten als brandstof

Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie voor ons lichaam en zijn van cruciaal belang voor een effectieve training. Voorafgaand aan je training is het dan ook belangrijk om voldoende koolhydraten te eten. Kies bij voorkeur voor langzame koolhydraten omdat deze vorm van koolhydraten meer geleidelijk energie vrijgeven.

Voorbeelden van langzame koolhydraten zijn volkorenbrood, volkorenpasta en fruit. Een goede optie voorafgaand aan je workout is bijvoorbeeld het eten van een banaan of een appel, omdat deze koolhydraten bevatten die je lichaam van energie voorzien.

koolhydraten voor het sporten

Eiwitten voor herstel en opbouw

Eiwitten zijn extreem belangrijk voor sporters omdat ze helpen bij spierherstel en spieropbouw. Tijdens een training, vooral bij krachttraining, ontstaat er spierschade en afbraak van spierweefsel. Eiwitten zijn de bouwstenen van spieren en spelen een essentiële rol bij het herstellen en opbouwen van nieuw spierweefsel.

Als je onvoldoende eiwitten eet, kan het langer duren voordat je spieren herstellen. Het is daarom belangrijk om voldoende eiwitten te eten. Normaal gesproken nemen veel mensen een eiwitshake na het sporten, maar ook voor het sporten moet je natuurlijke voldoende proteïne binnenkrijgen om aan je dagelijkse behoefte aan eiwitten te komen.

eiwitten voor het sporten

Water voor het sporten

Genoeg water drinken voorafgaand aan het sporten is belangrijk omdat het zorgt voor een goede hydratatie van het lichaam. Als je niet voldoende water drinkt voor het sporten, kan dit leiden tot vermoeidheid, kramp en een verhoogd risico op blessures. Ook moet je natuurlijk niet vergeten genoeg te drinken tijdens je sportsessie!

En als je dan toch bezig bent met je gezondheid verbeteren door het sporten, is het ook belangrijk om te weten dat lauw water drinken een stukje gezonder is dan het drinken van normaal water!

water drinken sporten

Vermijden van grote maaltijden

Het is niet aan te raden om te zware maaltijden te eten voor het sporten omdat dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen en een oncomfortabel gevoel tijdens de training. Als je een grote maaltijd eet, heeft je lichaam veel energie nodig om het voedsel te verteren en op te nemen, wat kan leiden tot een verminderde bloedtoevoer naar de spieren die je tijdens het sporten nodig hebt.

Bovendien kan een te zware maaltijd voor het sporten leiden tot krampen en een opgeblazen gevoel, waardoor je niet optimaal kunt presteren. Het is daarom beter om een licht verteerbare maaltijd te eten voordat je gaat sporten.

eten voor het sporten

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!