Rides

Je auto opladen in Nederland en Europa: dit moet je weten!

auto opladen nederland europa
Foto: Unsplash

Het aantal elektrische voertuigen in ons land neemt elk jaar toe. Naar verwachting zal dit aantal ook de komende tijd nog verder groeien. Dat kan ook bijna niet anders. Zeker nu steeds meer autofabrikanten hebben aangegeven te stoppen met het maken van een gewone brandstofauto. Zij gaan massaal op zoek naar duurzame alternatieven zoals elektrische auto’s. Dit betekent echter wel dat er veel moet gebeuren op het gebied van infrastructuur voor elektrische voertuigen. Een belangrijk gegeven is dat er voldoende oplaadpunten moeten zijn. Zowel in Nederland als in de rest van Europa. Maar hoe zit dat precies en wat moet je weten over het opladen in binnen- en buitenland? 

Nederland is koploper binnen de EU

Misschien wel het belangrijkste gegeven is dat Nederland momenteel de koploper is binnen de EU. Wij beschikken zeker gezien de bevolkingsaantallen over verreweg de meeste laadpunten. Ev box charging stations zijn inmiddels in heel Nederland (en de rest van Europa) te vinden. Daarnaast zijn er grote plannen voor de komende jaren. Zo hebben verschillende gemeenten al aangegeven extra veel geld te reserveren de komende jaren om de toenemende vraag naar laadpunten te beantwoorden.

Toch vragen experts zich ook af of dit wel voldoende is. Het aantal elektrische voertuigen in ons land stijgt zo explosief dat de kans bestaat dat het aantal laadpunten nog niet voldoende is. Daarom moet hier volgens ons kabinet nog meer in geïnvesteerd worden.

Opladen in het buitenland

Ook moet er meer kennis worden vergaard over het opladen in het buitenland. Dit is namelijk niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Hoewel het aantal laadpunten in heel Europa toeneemt, is het in veel landen nog niet zo goed geregeld als in Nederland. Wanneer je een langere rit met je elektrische auto wilt maken, is het dan ook belangrijk om jezelf goed voor te bereiden.

Op de eerste plaats door te controleren of jouw Nederlandse laadpas overal gebruikt kan worden. Dit is namelijk niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Doordat er over het algemeen minder laadpunten beschikbaar zijn, is het ook belangrijk om je reis van tevoren al goed uit te stippelen. Het zal immers een reis van laadpunt naar laadpunt worden. Het is dan ook goed om op voorhand jouw actieradius te weten. Hoeveel kun je maximaal rijden voordat er weer opgeladen moet worden? Houd er ook rekening mee dat de omstandigheden op de weg hier ook invloed op hebben. Wanneer je veel file rijdt of in een heuvelachtige omgeving rijdt, dan zal dit invloed hebben op je actieradius.

Vraag een lokale laadpas aan in het buitenland

In veel landen is het niet mogelijk om je Nederlandse laadpas te gebruiken. Zoek dit van tevoren uit en vraag eventueel alvast een lokale laadpas aan. Zo weet je zeker dat je van alle laadpalen die je tegenkomt gebruik kunt maken. Een geruststellende gedachte is dat de meeste laadpalen binnen Europa tegenwoordig ook met andere betaalmethodes zijn te gebruiken.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!