Deze 7 afwegingen moet je maken bij het kopen van crypto
-
Mike Darren
- •
- Crypto
- •
- •

Als je in deze tijdsgeest nog nooit van cryptocurrency hebt gehoord dan heb je de afgelopen jaren onder een prima steen gelegen. Crypto is booming, sommigen praten zelfs over digitaal goud, en dat zien we terug aan het aantal gebruikers van digitale valuta. We kunnen het vergelijken met de goudkoorts van 1849 in Amerika. Maar is het een hype? Hoe koop je het? En waar moet je op letten? Je leest het hier.
Ook Jan Modaal kan miljonair worden
We lezen (en onthouden) vooral de succesverhalen omtrent de handel en investering in cryptocurrency. We zien op social-media succesvolle crypto-ondernemers rijden in lamborghini’s, en zien ze jaloersmakende feestjes geven in miljoenenvilla’s. Maar we lezen niet over de mensen die al hun spaargeld verloren aan oplichters, slechte investeringen op basis van gebrek aan kennis, en ga zo maar door.
De drempel is laag. Ook mensen met een gemiddeld inkomen kunnen investeren in crypto. Maar het is een volatiele markt dat ervoor kan zorgen dat je al je investeringen verliest. Er zijn dus zaken die je in overweging moet nemen als je besluit om in de wereld van cryptocurrency te stappen. Wij hebben de 7 belangrijkste tips op een rijtje gezet. Lees ze goed door.
Dit bericht op Instagram bekijken
1. Verdiep jezelf in crypto
We beginnen meteen met de belangrijkste tip die we kunnen geven; verdiep jezelf in crypto. Bestudeer het alsof je het nodig hebt om te kunnen ademen, maak er een obsessieve hobby van, en ga zo maar door. Als je niet weet waar je mee bezig bent dan kan je jouw investering net zo goed meteen in de prullenbak gooien.
2. Weet welke exchange je gaat gebruiken
Oplichters kleven als lijm aan de wereld van cryptocurrency. Maak dus een weloverwogen keus als het gaat om de exchange dat je gaat gebruiken voor het kopen/verhandelen van jouw crypto. Denk hierbij aan het gebruiksgemak, betrouwbaarheid, transactiekosten, privacy etc. We gaan er vanuit dat je tip 1 al hebt toegepast, dus we laten het hierbij.
3. Gebruik alleen geld dat je kan missen
Het is onverstandig om geld te investeren dat je niet kunt missen. Een potje met spaargeld is wat anders dan een hypotheek. Als je de mist in gaat en je jouw investering kwijtraakt, dan moet je er wel weer bovenop kunnen komen, en niet op straat eindigen. Gebruik dus geen geld wat je nodig hebt voor je vaste lasten.
4. Begin met een klein bedrag
Het is niet verstandig om meteen all-in te gaan en je complete spaargeld te beleggen. Je moet de markt leren kennen, en het is een stuk makkelijker emotioneel en financieel incasseren als je een klein bedrag verliest. Daar leer je van, maar het is geen genadeklap. Begin dus met het investeren van een klein percentage van je vermogen.
5. Verdiep je in de projecten achter de munt
Er zijn duizenden crypto-munten in omloop. Sommige van deze munten worden op social-media opgehyped en laten investeerders met lege zakken achter. Verdiep je daarom altijd in het project achter de munt. Zit er toekomstperspectief in? Hoe lang bestaat het project? Het zou naïef zijn als je zomaar je geld stopt in een munt waar je niets vanaf weet.
6. Blokkeer je emoties
Als je je laat leiden door emoties dan raak je je investering kwijt, of je verliest een aanzienlijk deel. De volatiele crypto-markt laat veel mensen soms krijsen van paniek terwijl ze op de ‘verkoopknop’ drukken. Je munten in paniek verkopen is niet verstandig. Je kunt ze beter vasthouden. De term HODL wordt veel gebruikt.
7. Wed nooit op één paard
Als je jouw investering spreidt over verschillende veelbelovende munten, zoals een top 10 van cryptocurrency. Dan ben je bezig met risicospreiding, en dat is goed. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om 50% van je geld in een grote munt (zoals Bitcoin, Ethereum etc) te stoppen, 25% in een minder grote munt (zoals Cardano en XRP) en 25% in low caps (zoals Zcash en Chiliz). Er zijn zat lijsten te vinden. Succes!