Life & Health

7 tekenen dat je in een ongezonde relatie zit

7 tekenen dat je in een ongezonde relatie zit

Als je een relatie hebt dan hoor je gelukkig te zijn. Je hoort graag bij je partner in de buurt willen zijn, en samen kunnen lachen. Ruzies horen ook bij een relatie, maar in een gezonde relatie worden deze meningsverschillen uitgesproken. Maar wat als dit niet gebeurt? Wat als je jezelf niet kunt zijn in je relatie? Dan kan het zijn dat je in een ongezonde relatie (ook wel toxic relatie genoemd) bent verstrikt.

Een ongezonde relatie

Als je in een ongezonde relatie zit, dan weet je dat diep van binnen al. Je zit dan waarschijnlijk in een ontkenningsfase, en hoop je dat het vanzelf wel goed komt. Vaak gaat het dan van kwaad tot erger, want in sommige gevallen worden ruzies zelfs fysiek uitgevochten, waarbij de ene partij de ander mishandeld.

Hoe weet je wanneer je in een ongezonde relatie zit? Wij hebben een aantal signalen opgezocht waaraan je kunt herkennen dat je relatie giftige vormen aan heeft genomen. Als je de meeste tekenen van het onderstaande lijstje af kunt strepen dan is het misschien verstandig om een einde te maken aan de relatie, en met een andere mindset verder te gaan.

relatie ongezond

1. Ze neemt je gevoelens niet serieus

Als je tegen je partner zegt dat je ergens mee zit dan zal ze naar je luisteren, mits je een gezonde relatie hebt. Als ze antwoordt met de woorden dat ‘je jezelf niet aan moet stellen’, of dat je ‘te gevoelig bent’ dan is dat een teken dat je in een ongezonde relatie zit.

2. Jij bent altijd de schuldige

Als ze jou overal de schuld van geeft, zelfs als de situatie op dat moment haar fout is, dan druipt het gif van je relatie. Ze is niet in staat om haar fouten te erkennen, en zet jou daarmee in een onmogelijke positie. Zelfreflectie en gelijkwaardigheid zijn twee belangrijke pijlers in een relatie.

ongezonde relatie schuldig

3. Ze claimt je

Vaak gaat zoiets geleidelijk. Maar als je op een gegeven moment van je familie en vrienden wordt geïsoleerd dan zit er iets gruwelijk fout. Als zij thuis blijft dan moet jij gewoon met je vrienden weg kunnen, of even bij familie langs. Krijg je daar ruzie over? Dan is dat een slecht teken.

4. Je bent bang voor ruzie

Als je bij elke stap, aankoop, of opmerking bang bent dat je ruzie krijgt dan is je relatie zeker ongezond. Ze controleert je door over alles ruzie te maken, dus ga je het uit de weg door te doen wat zij van je eist. Dat is geen gelijkwaardige relatie, en dus giftig.

ongezonde relatie ruzie

5. Je verzint excuses voor haar gedrag

Als je excuses verzint voor haar gedrag dan is dat ook een teken dat je in een ongezonde relatie zit. Jij hoeft haar gedrag niet goed te praten, en al helemaal niet als dat ten koste gaat van je eigenwaarde. Zij zal zichzelf moeten verantwoorden voor haar gedrag, zeker als dat gedrag in negatief opzicht naar jou toe is gericht.

6. Ze kraakt je af

Als ze jou continu afkraakt tegenover haar vrienden, familie, etc, dan zit het absoluut fout. Ze hoort jou niet voor schut te zetten, en jij hoeft dat niet te pikken. Als ze oprecht om je geeft dan zal ze met liefde over jou spreken. Gebeurt het tegenovergestelde? Dan kun je beter je biezen pakken.

7. Er is altijd een conflictsituatie

Als jullie om de haverklap ruzie hebben dan weet je dat het geen gezonde relatie is. Ergernissen kunnen voorkomen, maar moeten niet de overhand krijgen, en vooral worden uitgesproken. Als jullie de hele dag door in een conflictsituatie zitten dan is de relatie zeker ongezond, en is het misschien beter om deze te stoppen.

ongezonde relatie conflictsituatie

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram ✌️

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de dikste winacties en de beste lifestyle inspiratie voor mannen!